USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Лучанам до 8 Березня покажуть, як зробити глиняний подарунок власноруч

13 Січня 2016 10:40
У Музеї історії Луцького братства влаштували виставку свищиків Анатолія Філозофа та розповіли про глинярство Луцька у давнину. Відкрили виставку «Свищики – філософія глини і музики» у вівторок, 12 січня.

Про історію глинярства Волині та Луцька розповіла провідний науковий працівник Волинського краєзнавчого музею, завідувач Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна, - повідомляє Район.Луцьк.

Аби продемонструвати зв'язок давнини із сучасними глиняними витворами, показали артефакти з Волинського краєзнавчого музею.

«Глина дала поштовх до революції, яку називають неолітичною. Тоді вчилися випалювати глину. Це перший матеріал, який дозволив робити посуд та дав можливість зберігати запаси. Це було ще сім-вісім тисяч років тому.

Це був початок бурхливого розвитку глиняної кераміки. У нас на виставці є найстаріші предмети. Майже все, що тут демонструється, зроблено з волинської глини», – розповіла Олена Бірюліна.

Окрім того, фахівець представила карту глинищ Волині та розповіла, що одне з них було колись і у Луцьку. Виставку свищиків Анатолій Філозоф влаштував уперше, а присутнім розповів, що спонукало його почати ліпити з глини.

«Почав ліпити з глини вже у доволі зрілому віці, коли мені було 38 років. Шукав роботу, яка мене влаштовувала б за трьома параметрами – для совісті, для здоров’я і для гаманця. Глина – це той матеріал, який перевірений тисячоліттями, здоров’ю не шкодить, людина заробляє на хліб власною працею, ну і гаманець мій вже перестав просити їсти. Глина – як жінка, поки ти на неї кричиш, кажеш щось робити швидко, вона нічого не зробить. А коли слухатимеш її, то вона зробить все, але на своїх умовах», – розповів Анатолій Філозоф.

Окрім того, винуватець дійства зауважив, що спочатку ліпив свищики у формі птахів, а потім саме життя підказувало, що такі ж інструменти можна зробити у формі будь-якої тварини, предмета.

«Моя робота, як ниточка вплітається в рушник української історії та культури. Десь там на ньому буде маленький штришок і від гончаря Анатолія Філозофа, якому і оточення і глина дозволили реалізувати себе», – зазначив майстер.

Привітати митця з дебютом прийшли колеги по цеху із «Рукотворів Волині» і маленькі гончарі, яким Анатолій Філозоф передає свої вміння.

Гончар також розповів, що зараз багато кераміки не українського виробництва, тому потрібно розвивати та відроджувати національне гончарство.

«Скоро ми завалимо Китай свищиками», – пожартував Анатолій. Усі вироби представлені на виставці можна буде придбати, а ще перед Днем Святого Валентина та до Дня Восьмого березня Анатолій Філозоф покаже, як можна зробити гарний подарунок власноруч. Виставка свищиків триватиме три місяці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 13 Січня 2016 11:30
Всі вірно. Ідемо правильним шляхом. Вже давно треба було перейти на глиняні горщики. Наступним етапом буде виготовлення ножів та сокир з каменю, набедрених пов'язок замість звичайного одягу - пережитку минулого. Слава Україні!
Галина Показати IP 13 Січня 2016 13:40
Та де, вірно! Треба більше китайського, воно не пережиток. Бажано забути хто ми і звідки, тоді й цивілізація наступить. Егеж, Василю?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus