USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучани не довіряють судам і не хочуть мати з ними справу

15 Грудня 2013 09:00
15 грудня в Україні відзначається День працівників суду. Професійне свято було введене президентським указом від 8 грудня 2000 року. День працівників суду України відзначається в усіх областях країни, оскільки конституційне право громадян звертатися до суду реалізується скрізь (суди загальної юрисдикції розподілені в Україні за територіальним принципом). Судову систему складають суди загальної юрисдикції (місцеві, апеляційні суди, Апеляційний суд України, Касаційний суд України, вищі спеціалізовані суди) та Конституційний Суд України, який є єдиним органом конституційної юрисдикції. На цей час найвищим судовим органом України вважається Верховний Суд.

З нагоди професійного свята суддів власкор ІА Волинські Новини запитав у лучан про те, як вони ставляться до українського судочинства. Більшість респондентів висловила недовіру судовій системі. Люди найчастіше відповідають, що ніколи б не хотіли мати справу з нашими судами.

Андрій (45 років), слюсар на КП: У суді бути не доводилось і, надіюсь, ніколи туди не потраплю. Суди наші продажні: яка сторона більше заплатить, та і права буде. В Україні саджають невинних людей, а справжні злочинці залишаються на свободі. На мою думку, майже всіх політиків «для профілактики» треба трохи потримати за гратами. А скільки в новинах показують, як міліціонерів, депутатів і їх багатих синочків після аварій відпускають додому? Він збив людину на смерть, заплатив штраф за порушення правил дорожнього руху і втік за кордон.

Тетяна (48 років), продавець кіоску: У суді була, коли розлучалася з чоловіком. Він залишив мене з дитиною без аліментів, зате забрав майже всі меблі з хати, побутову техніку. Суд вирішив, що ми з дитиною обійдемося без спальні, телевізора, магнітофона. А пізніше зверталася в суд, щоб відстояти батькову спадщину. Догледіла обох батьків до смерті, а права власності на хату не отримала. Думала, суд допоможе встановити справедливість, адвокат розказував, що всі закони на моєму боці. Але суд вирішив інакше і частину хати віддав племінникові. Тепер ще землю треба ділити, знову йти до суду. Та така недовіра, що руки опускаються.

Юрій (34 роки), юрист: Зрозуміло, що критикувати судочинство не можу, бо фактично це теж моя робота. Скажу тільки про новий Кримінально-процесуальний кодекс, який покращив ситуацію з розглядами справ. Кількість справ, які «мігрують» між судами різних інстанцій, буде зменшуватись. Новий кодекс унеможливлює перекладання відповідальності за рішення на інший суд, а при КПК, що діяв раніше, справа могла кілька разів повертатися до суду першої інстанції на новий розгляд. Це викликало невдоволення учасників процесу, люди весь цей час чекали рішення в слідчих ізоляторах.

Катерина Михайлівна (68 років), пенсіонерка, колишній кухар: Суд багато чого змінив у житті моєї сім’ї. Онук відсидів п’ять років за крадіжку. Стільки за вбивство не всім дають! Відразу після школи потрапив у погану компанію, діти хотіли мати власні гроші, збирали метал і здавали на скупку. Внук одного разу в когось на подвір’ї вкрав алюмінієву каструлю. І за це «зеленому» хлопцю, ще 20 років не було, впаяли п’ять років тюрми.

Статистика свідчить: лише 2% українців довіряють українським судам

Недавно Центр соціологічних досліджень Разумкова (Київ) проводив масштабне опитування громадян щодо їх ставлення до правосуддя. Лише 2% українців відповіли, що повністю довіряють українським судам, а повністю їм не довіряють - 46% опитаних. Індекс довіри до суддів склав мінус 56%. Служителі Феміди останню сходинку в рейтингу довіри розділили з міліціонерами.

Дослідження Центру Разумкова показало, що за останнє десятиліття суспільна підтримка діяльності судів стабільно знижувалась. Так, у 2001-2004 роках повністю підтримували діяльність судів 10-11% громадян, а в 2011-2012 роках - не більше 6%.

Також під час опитування респонденти оцінювали рівень корумпованості судової системи. У жовтні 2013 року поширення корупції у судовій системі відзначили 83% українців. 47% опитаних упевнені, що в судочинстві «все охоплено корупцією». А в тому, що корупції в судах «практично немає», переконані лише 2% респондентів.

Прикладів того, що правосуддя у нас вибіркове і орієнтоване на владу, бачимо зараз багато. Якщо розгляди справ Юрія Луценка і Юлії Тимошенко вже призабулися, то маємо свіжі «зведення з фронтів». Київський апеляційний суд за вказівкою прокурорів (читай - влади) присудив по два місяці арешту затриманим активістам Євромайдану. Побитих чоловіків, з переломами і струсами мозку, після нетривалих засідань відправили у СІЗО. І тільки коли президент в прямому ефірі сказав, що можна пом’якшити запобіжні заходи, активістам суд призначив штраф, домашній арешт і підписку про невиїзд. А коли від Януковича надійде вказівка амністувати затриманих, суд прийме потрібне рішення.

Десь у Мережі трапилось висловлювання до теми: «Суд - це таке місце, де у закону можна купити стільки справедливості, на скільки тобі вистачить грошей або влади». У професійне свято хочеться побажати суддям у своїй роботі послуговуватись принципами справедливості і рівного правосуддя для всіх, а не меркантильними інтересами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Судочинець Показати IP 15 Грудня 2013 11:09
Андрій - не разу не був у суді, але знає про них все. Тетяна - програвша сторона у спорі. Катерина Михайлівна - засудили племінника, а виходячи з розповіді, там не проста крадіжка кастрюлі була, а скоріше за все поєднана з насильством або погрозою насильством, а це вже розбій та відповідна стаття. Єдина об'єктивна думка лише у юриста Юрія, оскільки людина розуміє про що каже. Отож, об'єктивну думку про суд склали слюсар, який не разу не був у суді, програвша сторона у спорах та тітка вора-розбійника.
Йо! Показати IP 15 Грудня 2013 11:46
Не судам, а суддям. А ще лучани не знають, що судді не довіряють лучанам і тому гроші беруть на перед.
потерпілий Показати IP 15 Грудня 2013 12:58
а в мене викрали авто зламавши замок на гаражі.але враховуючи те що у злодіів родич працював на грибоедова слідчим і допомогав приховувати злочин то судья вирішив что ніякого кріміналу в тому не мае и відпустив автокрадія с зали суду.бажаю такого судочинцю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus