USD 39.85 40.28
  • USD 39.85 40.28
  • EUR 40.05 40.35
  • PLN 9.95 10.20

Луцька міськрада просить реставрувати унікальну пам’ятку євреїв міста

25 Лютого 2016 08:16
Звернення щодо реставрації Синагоги ухвалили депутати Луцької міськради.

Про це йшлося під час 4 сесії міськради 24 лютого.

У зверненні до голови облради, голови ОДА, нардепів-волинян та Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури йдеться про необхідність реставрації пам’ятки архітектури національного значення Синагоги.

«З історичної та архітектурної точки зору Синагога є одним з найцікавіших туристичних об'єктів України. Та, на жаль, сьогодні пам’ятка не є відкритою для огляду туристами. Башта, яка прибудована до основного приміщення Синагоги, має три поверхи і сьогодні лише частково використовується під адміністративні кабінети. Провівши ремонтні та реставраційні роботи у цій башті можна було б створити Музей єврейської історії Луцька, а також розмістити експозицію, що розповідала б про оборонні властивості Синагоги.

Дах пам’ятки перебуває в незадовільному стані внаслідок чого замокають і руйнуються перекриття, що несе загрозу втрати їх несучої здатності і обрушення. Фасади будівлі знаходяться в жахливому стані та несуть небезпеку для через постійний обвал штукатурки. Пам’ятка вимагає невідкладного проведення реставрації та ремонту даху й фасадів. Саме тому споруда потребує першочергової уваги з метою її збереження та ревіталізації.

Зважаючи на ці факти і те, що будинок Синагоги є культурним надбанням луцької громади та, через свою унікальність, України загалом, а також те, що вона має великий потенціал як туристичний об’єкт, ця споруда потребує першочергової уваги з метою збереження та ревіталізації.

У зв'язку з названими обставинами в 2011 році виготовили проектно-кошторисну документацію для проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам'ятці. Згідно з кошторисом на ремонтні роботи, на пам'ятку національного значення Синагоги необхідно 2 163 858 гривень. Проте коштів з державного бюджету на проведення робіт, на жаль, протягом чотирьох років так і не виділили.

У зв’язку з вищезазначеним просимо у найкоротші терміни передбачити у державному бюджеті України на 2016 рік кошти на ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки національного значення Синагоги», - йдеться у документі, який затвердили депутати міськради.

Нагадаємо, раніше під час засідання постійних депутатських комісій оголошували ідею відкриття у пам’ятці музею єврейської історії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
1323 Показати IP 25 Лютого 2016 08:24
Актуальне питиння підняли.
лучани Показати IP 25 Лютого 2016 08:26
У міськраді багато євреїв, чому вони не хочуть скинутися та відреставрувати памятку про своїх предків?
А до лучани Показати IP 25 Лютого 2016 11:25
Аналогічно Олицькому костелу
Лучанка до лучани Показати IP 1 Березня 2016 02:39
В міській раді може два єврея є і то не факт. Пам'ятка не євреїв. а архітектури. І громаді еврейській її не передають і навіть не пропонують. Це все місцеві рагулі рулять, і чогось собор костьолом не називіають, а спортзал називають синагогою. Будівля не синагога вже 75 років. Хай Інтератлетика заплатить за оренду і відремонтують крину. Нижній поверх в аренді, а гроші де?
Анонім Показати IP 25 Лютого 2016 17:15
То не хай до жидовлади звернуться - турчика пороха та сєні Думаю вони підтримують таку реставрацію....то це їх ріднесаньке
ВОВК Показати IP 25 Лютого 2016 17:20
завтра починаєм. Яйцеголовий мусить дати гроші. І шо то 2 ляма просити. Встид. Просіть 5000000000 дол. буде шо розпиляти. А ше на реконструкцію нужника на Київському майдані попросіть мільярд.. Боже коли Нас збавиш від цих йолопІВ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus