USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Луцька СЕС досі не знає причини спалаху сальмонельозу у дитсадку №16?

30 Грудня 2008 12:29
Стосовно отруєння малечі у луцькому дитсадку №16 й досі нема офіційної відповіді від міськрайонної санепідемстанції. Про це під час колегії в управлінні освіти і науки ОДА розповів начальник управління освіти та науки Луцької міськради Сергій Калуш, - 30 грудня інформує репортер «Волинських Новин».
Нагадав присутнім колегам про резонансну справу щодо отруєння дітей у Луцькому дошкільному закладі №16 начальник управління освіти і науки Волинської ОДА Михайло Попович. «Ми сьогодні її так обійшли, але вона набула розголосу не тільки в області, а й по всій Україні», - зауважив він.
Про історію, яка пов’язана із дошкільним закладом, доповів начальник управління освіти та науки Луцької міськради Сергій Калуш. За його словами, розпочалася вона не з отруєння. «Ще влітку, за рішенням санлікаря міста Луцька цей навчальний заклад був закритий на реконструкцію, бо не відповідав ніяким санітарним нормам харчоблок, були окремі недоліки й по службових приміщеннях», - сказав пан Калуш.
На два місяці установу закрили і провели реконструкцію. Медики, які приїзджали з Міністерства охорони здоров’я зробили висновки. А лікар із санітарної гігієни з Дніпропетровська буцімто сказав, що такого гарно оснащеного харчоблока у садочку він не ще бачив, - зауважив чиновник.
«Що стосується факту отруєння дітей, то відповідь від Луцької міської санепідемстанції ми не отримали, а той висновок, який вони давали тільки на словах, не може засвідчити того, що там було отруєння через продукти». Висновки обласної санепідемстанції спираються на те, що носієм інфекції була працівниця дитсадка. Вона протягом декількох днів відмічалась у журналі, що здорова, натомість мала ознаки хвороби, - розповів пан Калуш.
Щоб запобігти виникненню подібних ситуацій спільно з обласною санепідемстанцією проведена низка нарад з працівниками дитсадочків, медичних служб, екзаменування завідуючих дитсадків щодо питань організації харчування, наради, - сказав Сергій Калуш.
Також до відповідальності притягнуто і звільнено з роботи трьох працівників дошкільного закладу №16, які безпосередньо порушили нормативні документи з питань організації харчування. Догану оголошено трьом завідувачам садочками за результатами окремих перевірок санепідемстанції щодо організації харчування, - зазначив він.
Довідково:
Під час засідання виконкому головний лікар санстанції Валентина Попович розповіла, що санстанція розпочала роботу в дошкільному навчальному закладі 10 листопада, хоча першу дитину із сальмонельозом госпіталізували за три дні до цього.
Упродовж вихідних (8-9 листопада) з цим діагнозом до сальмонельозу до інфекційної лікарні потрапили уже кілька дітей. Як пояснила пані Попович, причини такої «оперативності» СЕС досить прості – в інфекційній лікарні чомусь не повідомили санстанцію, що госпіталізовано дітей зі страшною хворобою.
За словами Валентини Попович, фахівці СЕС повністю вивчили ситуацію у дитсадку № 16, де відбувся спалах сальмонельозу, оглянули дітей та персонал. Однак назвати офіційну причину хвороби в санстанції не готові.
Відповідаючи на запитання заступника Луцького міського голови Анатолія Пархом’юка, пані Попович висловила припущення, що спалах відбувся через недотримання норм при готуванні курячих котлет. Як з’ясували лікарі, котлети виготовили із простроченого охолодженого м’яса.
Однак міський голова Богдан Шиба на виступ головлікаря СЕС зреагував доволі емоційно. Він поцікавився, чому лікарі спрацювали так «швидко»: «Якби я зреагував на дев’ятий день, то давно стояв би на біржі праці».
На думку пана Шиби, санстанція мала відразу застосувати рейдові перевірки навчальних закладів, щоб з’ясувати, де ще є сальмонельоз. «Це все свідчить про відсутність системної роботи», - зазначив міський голова.
Зрештою, на думку Богдана Шиби, санстанція могла б скласти приписи, закрити дитсадок. На це пані Попович відповіла, що упродовж 2006-2008 років персоналу ДНЗ № 16 було спрямовано 14 приписів, накладено штрафів на 4,6 тисячі гривень. Однак працівники так і лишилися безвідповідальними.
Тож на вимогу міського голови виконком визнав, що дії СЕС у ситуації зі спалахом сальмонельозу були недостатні, а роботу санстанції назвав незадовільною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus