USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцький музика виготовляє шотландські волинки

12 Березня 2009 13:23
На Волині заграла шотландська волинка. Українським духом стародавній музичний інструмент британських островів сповнив очільник місцевого лицарського клубу Віктор Іщук. Як справжній лицар, він самотужки виготовив козу й навчився на ній грати, – 12 березня інформують «Волинські Новини».
Як інформує сайт СТБ, Віктор Іщук грає на козі у вбранні середньовічного лицаря. Музика каже: з-поміж подібних інструментів шотландська волинка – найгучніша. Її чути аж за п’ять кілометрів. Щоби виготовити інструмент, чоловік простудіював не один десяток книжок. І таки віднайшов потрібні креслення. Нині лише за малюнками виготовляє деталі й потім сам настроює звук.
«За кресленнями, весь вигляд, все точно – це може зробити будь-який токар чи будь-хто, хто має справу з деревом. Уже її відстроїти, зробити так, щоб вона правильно грала, правильно все, треба вникнути в кожен нюанс – від чого добувається звук, як він іде. От я як починав робити – перша моя в мене ще досі не грає. Потім вже іншу навчився на своїх помилках», – розповів Віктор Іщук.
Малим Віктор мріяв стати палеонтологом і навіть вступив на біологічний факультет. Та бажання грати на старовинних музичних інструментів переважило. Нині музика сам добирає шкуру для міхів та ладнає дерево. Утім, щоби волинка була по-справжньому європейською, луцькому майстрові довелося замовляти очерет аж у Іспанії. Та Віктор не полишає надій зробити козу винятково волинською.
«Мені прийшла така ідея: використати тільки волинські матеріали, дерево, шкіру – все, зробити, щоб гарно звучала, – і подарувати її нашій облраді. У Шотландії скрізь є полкові ансамблі, там будь-яке державного рівня чи ще якогось рівня свято – скрізь запрошують волинкарів. Це скрізь, по всьому світу, шотландські волинкарі», – додає майстер.
На козицях, що їх виготовив луцький лицар, грають у багатьох містах України та сусідній Росії. Чи дотримано в його виробах усі вимоги, майстер стверджувати не наважується. Каже: ідеальних волинок не буває. Як і волинкарів. Окрім Віктора Іщука, в Україні залишилось тільки двоє майстрів, що створюють ці інструменти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 12 Березня 2009 13:31
ох, сільвер. кажуть, джентльмен - це той, хто вміє грати на волинці, але не грає.
Марта Показати IP 12 Березня 2009 15:58
Ще до каналу СТБ про цього пана писала "Волинь-нова"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus