USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лише чверть українців навчаються у вишах без хабарів

7 Жовтня 2008 10:51
Тільки 26,1% українців не давали хабарів під час вступу та навчання у вищих навчальних закладах. Про це свідчать результати всеукраїнського телефонного опитування «Корупція у вищій школі». Це опитування провів Інститут Горшеніна наприкінці вересня у всіх обласних центрах України, Києві та Севастополі, – 7 жовтня повідомляють «Волинські Новини».
Як інформує Освітній портал, за результатами дослідження, 63,5% українцям (з тих, хто сам навчався або чиї діти вчилися у вишах) доводилося дарувати подарунки або платити гроші викладачам чи керівництву навчального закладу. При цьому приблизно така ж кількість (63,7%) опитаних розцінюють це як хабар.
У той же час дані червневого опитування Інституту Горшеніна про корупцію в середній школі свідчать про те, що подарунки шкільним вчителям і керівництву вважають хабаром лише 10% українців, а більшість батьків (81,8%) ставиться до цього як до прояву уваги до шкільних педагогів.
Отже, робить висновок інститут Горшеніна, українці лояльно ставляться до необхідності дарувати подарунки, поки їх дитина перебуває в шкільному віці, і досить неоднозначно розцінюють цю же необхідність у контексті ВНЗ.
Експерти звертають увагу на той факт, що дати хабар у виші для більшості респондентів не є одиничним випадком. Часто це доводиться робити 10,3% українців, а час від часу – 76,1%, і тільки 11,2% це роблять зрідка, іншим було важко відповісти на це питання.
При цьому найчастіше ініціативу дати хабар виявляють самі батьки або студенти (33,1% давали хабар за власною ініціативою, 36,4% – з ініціативи старости або інших представників студентського самоврядування). Приблизно кожний п’ятий хабар (19,3%) дається з ініціативи представників вищого навчального закладу.
У переліку приводів для хабара лідирує вступ до вищого навчального закладу –  із цією метою давалося 42,3% хабарів. Далі йдуть успішна здача іспитів і заліків (24,7% і 11,5% відповідно) і загроза відрахування з вишу – 6,7%, інші приводи –0,8%, іншим 14% опитаних було важко відповісти на це питання.
Довідково:
Всеукраїнське телефонне опитування «Корупція у вищій школі» провів Інститут Горшеніна з 22 по 28 вересня 2008 року у всіх обласних центрах України, Києві й Севастополі. Усього, відповідно до випадкової вибірки, були опитані 1000 респондентів у віці 18 і більше років, які самі вчаться або чиї діти вчаться у вищих навчальних закладах на бюджетній основі. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus