USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.85 9.95

МандроСвіт у Бельгії: мовне питання і загроза громадянської війни

8 Січня 2015 19:00
Бельгія знана своїм пивом, шоколадом, картоплею фрі, вафлями, а також фонтаном «Маннекен Піс» (хлопчик, що дзюрить) у Брюсселі. Але нас більше захопила мовна ситуація цієї багатонаціональної європейської країни. Та про все по порядку.

Добиралися з Роттердама в Брюссель «з горем пополам», як то кажуть – потрапляли не на ті дороги (ох, ці вже мені автобани!), стояли не на тих заправках (ох, ці вже мені непривітні працівники!), лазили через паркани (знову автобани!), довго-довго йшли сільськими дорогами, імпровізували – тільки б подолати тих 140 кілометрів. Виїхавши з Роттердама в 11:00, дісталися в Брюссель не раніше 18:00, та й то останній водій завіз нас в аеропорт, звідки нам довелося їхати в місто автобусом по 4 євро з особи, і то добре, що купили квитки в автоматі, бо у водія ті самі квитки коштували б 6 євро.



Щойно приїхали, і відразу ж відчули мовний барьєр з місцевим населенням (хоча лише за 50 кілометрів північніше люди вільно володіють англійською). Я не фахівець у геополітиці, але спробую пояснити. Бельгія – країна мовно і етнічно неоднорідна. На півночі тут живуть фламандці, які розмовляють нідерландською мовою та її численними діалектами, на півдні – валлони, що говорять французькою, валлонською та іншими мовами. Крім того, в країні багато африканських емігрантів та нащадків африканських емігрантів, які розмовляють французькою та вважають себе бельгійцями.

МандроСвіт у Брюсселі
МандроСвіт у Брюсселі


У Брюсселі все дублюється двома мовами – нідерландською та французькою. Але, на відміну від сусідніх Нідерландів, місцеві не поспішають розмовляти англійською. Іноді ми запитували щось англійською у водіїв автобусів чи в продавців у супермаркетах, вони ніби-то питання розуміли, але все одно відповідали нам французькою, і то вже були наші проблеми, що ми не знаємо їхньої мови.

Євро-тріумф
Євро-тріумф


Питання французької мови в Бельгії складне, гостре, проблемне і болюче. За три дні перебування в країні навряд чи ми мали можливість отримати об’єктивне враження про ситуацію. Тим більше, коли просиш прокоментувати мовне питання фламандця, він, як правило, каже, що французи пихаті і зарозумілі, тому він не любить їхню мову, а якщо про те саме запитати француза, то він, імовірно, скаже, що справді пишається своєю мовою і не розуміє, чому іншим вона так «муляє».

Тому нам було дуже цікаво послухати неупереджену думку не-француза і не-фламандця, а людини сторонньої, але яка знає ситуацію зсередини. Така людина нам трапилася на Каучсерфінгу – це був португалець Бруно, наш хостер, який ось уже рік живе і працює в Брюсселі. Бруно має гострий розум і аналітичне мислення, і от його слова: «Щоб ви зрозуміли, що відбувається в Бельгії, ось вам одна ситуація, свідком якої я став. Сиджу якось в кабінеті в свого колеги-фламандця, у нього дзвонить телефон. Він підіймає слухавку, на тому кінці співрозмовник говорить французькою. Колега говорить до нього нідерландською, потім переходить на англійську і просить говорити з ним англійською. Співрозмовник продовжує говорити французькою. Колега кладе слухавку зі словами: «Я відмовляюся говорити французькою!». Отак, люди в межах однієї маленької країни просто не спілкуються між собою.

Ми і португалець бруно - найкращий гід по Брюсселю
Ми і португалець бруно - найкращий гід по Брюсселю


Розкол між північчю і півднем Бельгії поглиблюється ще й нерівномірним розподілом фінансів. Як розповів нам Бруно, в Бельгії, так само, як і в Німеччині, і в Нідерландах, люди платять податки в бюджет того міста чи села, де вони живуть. І оскільки в нідерландській частині країни зарплати значно вищі, ніж у французькій, між двома частинами Бельгії спостерігається разючий контраст. І якби в Брюселі не базувалися важливі європейські політичні інституції, то в країні, певно, почалася б громадянська війна.

Для себе ми зробили висновок, що питання російської мови в Україні – це штучно вигадана кимось «проблемка». Бельгія – ось де реальна мовна проблема, яка змусила нас вкотре замислитися над значенням слів патріотизм і націоналізм. Чи не загабато агресивного відтінку ми їм надаємо? Хоча, поняття лібералізму, космополітизму і толерантності – так само складні і неоднозначні. Коротко кажучи, Бельгія лишила по собі багато запитань. Ми маємо туди повернутися і знайти на них відповіді!

А взагалі, Брюссель нас тішив смачними вафлями з «нутеллою» по 1 євро, унікальним квітковим пивом, картоплею фрі з майонезом та гостинним господарем Бруно, який два дні піклувався про нас, не лишаючи нас напризволяще у великому чужому місті і відповідаючи на всі наші складні запитання про чужу для нього країну.

Бельгійські вафлі - найсмачніші з Нутелою
Бельгійські вафлі - найсмачніші з Нутелою
Будівля Європарламенту в Брюсселі
Будівля Європарламенту в Брюсселі
Наш скромний куточок в Брюсселі
Наш скромний куточок в Брюсселі


Юля КАМІНСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
дідо Показати IP 8 Січня 2015 19:12
хочу жити в бельгії
Дончанин до дідо Показати IP 9 Січня 2015 12:36
Слава Бандері! Смерть москалям!
Ага Показати IP 8 Січня 2015 19:14
На Украине проблема с двумя языками созданна политиками ,это и идиоту понятно .Украинский и русский вообще мало чем отличаються .У нас например большинство говорит на русском ,но есть люди ,как моя соседка с под Белой Церкви ,так она всю жизнь на украинском. Ей плохого слова за 40 лет никто не сказал, что на украинском говорит. Шо за проблема, лишь бы человек был хороший.
вк до Ага Показати IP 8 Січня 2015 19:42
Чуеш, то украінці поганого слова не кажуть тим, що говорять по російськи, ти ж живеш в Украіні, а не в раші, коли вже в вас свідомість зміниться!
С высшим образование до вк Показати IP 8 Січня 2015 21:00
Интернационализьм это хорошо - хоть ты еврей, хоть хохол, хоть чурка - все люди братья. Надо объединяться. Откуда у молоденьких девочек такие деньги по Европам кататься? И не стыдно со старпёром бородатым фотографироваться?
знаюча до С высшим образование Показати IP 9 Січня 2015 07:21
коментар було видалено
Дончанин до вк Показати IP 9 Січня 2015 09:45
коментар було видалено
Аскольд до Ага Показати IP 28 Березня 2016 01:11
ПНХ звідси ватан, В Україні а не НА. Українець ніколи ненапише НА. А афтар тупа вівця, що за вафлі з нутелою зрадить не тільки власну культуру, мову та звичаї...
Аскольд до Ага Показати IP 28 Березня 2016 01:16
Аффца, з 1992 року язик окупантів є НЕОБОВ'ЯЗКОВИМ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ В Україні. А українська є ОБОВ'ЯЗКОВОЮ. Чи ти язикате розумієш, що виросло ціле покоління, котре твого язика окупантів не вивчало?. Шовіністи язикаті... До речі, тобі ж "какая разніца на каком разґаварівать", тоді пиши українською.
кримчанка Показати IP 8 Січня 2015 19:35
Я була в Бельгii- вафлi г*вно i картошка така як i в нас.I як нам казав гiд щоб пiдкрутити на один процент газ дома, то краще вдiти шапочку i рукавички.
Ага до кримчанка Показати IP 8 Січня 2015 19:40
Моя знакомая из Болгарии говорит, родственики давно отключили газ в своем частном доме, дорого отапливать весь дом. Греються электрокаминами в комнате, там где в данный момент находятся.
Маневичi до Ага Показати IP 8 Січня 2015 19:56
Нехай говорять твої знайомі на турецькій мові, і кричать -"туреччина допоможи!" і буде їм щастя.
Ага до Маневичi Показати IP 8 Січня 2015 20:02
Я посмотрю на какой ты будешь кричать, когда тарифы на газ и отопление Яценюк и МВФ доведут до экономически обоснованных, как в Болгарии .Шапочку и перчатки приготовь.
Маневичi до Ага Показати IP 8 Січня 2015 22:03
Я бачу що тут одні і ті ж підтримують антиукраїнські коменти. Про те,що в Маневичах газу нема вони ні-ні...
Ага до Маневичi Показати IP 8 Січня 2015 22:21
Тогда радуйся, вы в Маневичах полностью независимы от газа и цен. А Маневичи это вся Украина или нет?
Маневичi до Ага Показати IP 9 Січня 2015 11:28
Ну так спочатку,щоб щось писати ти май якусь логіку. В нас ще є тюрма,де дуже скоро буде дуже багато вашого брата ...
Ага до Маневичi Показати IP 9 Січня 2015 11:32
Кого ты пугаешь, чудо в перьях? Нас недовольных много, всех не пересадите. Так что не мечтай.
Мандросвіт до кримчанка Показати IP 10 Січня 2015 14:20
То вас гід не туди завів) Вафлі в Брюселі смачнючі. Картопля, справді, нічого особливого, в Нідерландах була смачніше. І в квартирі у нашого хостера було тепло, він на опаленні не економить, бо, мабуть, звик до тепла, португалець.
Бандера до ага Показати IP 8 Січня 2015 22:57
Шо тобі не подобається Маньки ,то вали на Магадан, там усьо є телепню.
Ага до Бандера до ага Показати IP 9 Січня 2015 11:36
А ты сиди здесь и слушай сказочки Яценюка, о том как Украина широкими шагами движеться к европейским ценам с зимбабийскими зарплатами.
нога до Ага Показати IP 10 Січня 2015 10:16
уж лучше слушать безобидные сказки яценюка, чем иметь реальность счастливого рюського мира, как на донбасе.
макеевчанин Показати IP 9 Січня 2015 08:15
чтоб вы не говорилиа мовнэ питання иснуе для всех. я дома хочу смтреть фильмы в к-театрах на русском,мне не нужно в уме переводить язык,мы здесь все русскоязычные,хватает одного телебачення чтоб устал мозг. вы у себя смотрите как хотите,я к вам не лезу с уставом своим. вас раздражают фильмы на русскоом по тв,вы требуете закрыть канал (интер) где толерантность?
гиз до макеевчанин Показати IP 9 Січня 2015 08:33
русская попса своей тупостью достала. Пусть закрывают Интер, не беда
макеевчанин до гиз Показати IP 9 Січня 2015 08:59
коментар було видалено
Зоряна Показати IP 9 Січня 2015 09:32
Девченки, бросайте фото побольше)))) ладно?))
Мандросвіт до Зоряна Показати IP 9 Січня 2015 23:10
Ти ще в групі в нас дивись на ФБ чи ВК :)
аге Показати IP 9 Січня 2015 11:58
маневичи это у нас на волыни матюк такой
Ага до аге Показати IP 9 Січня 2015 13:06
А, а то я поняла, что Маневичам еще от электричества надо отключиться и они уже будут как Европа.
Маневичi до Ага Показати IP 9 Січня 2015 13:31
Це лугандонію треба відключити і гундяєв вам свічки привезе і буде вам радість...
Ага до Маневичi Показати IP 9 Січня 2015 18:33
Ты что не слышал, что "любимая" тобой Раша уже электричество Украине продает .Не покупай кацапского. Ни газа ,не электричества. Помни платя за это, ты спонсируешь врага.Будь незалежным .
111 Показати IP 9 Січня 2015 15:00
коментар було видалено
Аскольд Показати IP 28 Березня 2016 01:25
Для себе ми зробили висновок, що питання російської мови в Україні – це штучно вигадана кимось «проблемка». ?))) Справді "проблемка", і дурня, що станом на 2010 рік язиґ вивчало 18% школярів (зараз зано менше, кримнаш немає і луґандонії). Ти клоуне хоча б мізки увімкнуло?. Чому мої діти повині чути язиґ окупантів, котрий до того ж вони не вивчали(і для чого українцеві язиґ окупантів в Україні?). Через цих язикатих нациків у нас війна, путлєр прийшов їх захищати а ви вишивата (вата що вдягла вишиванку для маскування під українців) їм підспівуєте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus