USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Маркер національної ідентичності: Верховна Рада запровадить День українського борщу

1 Грудня 2021 22:18
У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови щодо запровадження національного свята – Дня українського борщу. Його планують відзначати у другу суботу вересня.

Ініціатори проєкту заявляють, що ухвалення цієї постанови підвищить туристичний потенціал України, а також посилить її позиції в ЮНЕСКО, де Київ домагається визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини України, повідомляє ВВС.

Під пропозицією підписалися представники майже всіх партій, які є у Раді, тому автори цього документа розраховують, що вперше на національному рівні День борщу відсвяткують в Україні вже наступного року.

«М'яка сила»

Ініціаторами постанови про запровадження Дня українського борщу були українські ресторатори на чолі з Євгеном Клопотенком, який є обличчям кампанії за визнання борщу об'єктом нематеріальної культурної спадщини України у ЮНЕСКО. Про це розповів депутат Верховної Ради Ярослав Юрчишин.

Він додав, що в ЮНЕСКО розглядають альтернативне подання щодо борщу від Росіі. На думку депутата, запровадження в Україні такого свята на державному рівні посилить наші позиції у цій суперечці.

«Думаю, росіяни спробують це простібати у своїх Russia Today. Але насправді іміджево для них це буде втратою, – вважає Юрчишин. – Але зараз нам як постколоніальній країні потрібно постійно відвойовувати своє. Як мінімум, Гоголь – це не російський письменник, а в найгіршому випадку українсько-російський. І борщ – це страва не російської кухні, а української».

У супровідних документах до проєкту постанови її автори називають борщ маркером національної ідентичності українців.

«Борщ – культова українська страва. Це точка диференціації України від своїх сусідів... На міжнародній арені він має потенціал м’якої сили України, а також поліпшення впізнаваності та репутації країни», – йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови на сайті Верховної Ради.
Борщова осінь

Ще одна причина, через яку Україні потрібен День борщу, каже депутат, – це створення туристичного магніту: цього дня планують проводити всілякі фестивалі борщу, майстер-класи з його приготування.

Саме з огляду на туристичний потенціал борщу автори проєкту встановлювали дату майбутнього свята.

Річ у тім, що перша із зафіксованих згадок борщу в історичних документах належить до кінця жовтня 1584 року, коли про цю страву написав німецький торговець Мартін Груневег, який побував у Києві.

Але у вихідні жовтня в Україні й так відзначають багато пам'ятних дат – День вчителя, День захисника України та День визволення України від німецьких загарбників.

Тому спочатку депутати запропонували призначити День борщу на листопад, а потім, після консультацій із представниками туристичної галузі, прописали у проєкті другу суботу вересня.

«У цей час вже є всі складники українського борщу, а з іншого боку, ще достатньо тепло, щоб проводити якісь туристичні атракції, – додав Юрчишин. – Дуже сподіваємося, що коронакриза не завадить нам запустити цей туристичний магніт вже у 2022 році».

Відповідно до супровідних документів до проєкту, протягом місяця після ухвалення цієї постанови український уряд має розробити комплексний план заходів з відзначення Дня українського борщу на державному рівні.

«Я переконаний, що Євген Клопотенко та його колеги не дозволять перевести День українського борщу в бюрократію та радянщину, а з іншого боку, не дати перегин в шароварщину на кшталт «наш борщ найчервоніший у світі». Це будуть живі, якісні гастрономічно-туристичні заходи», – резюмує Юрчишин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Всезнайко Показати IP 2 Грудня 2021 07:26
А галушки, холодець і вареники не образяться?
патріот Показати IP 2 Грудня 2021 08:29
Звісно, що тільки це залишилось впровадити і заживемо... А рік без корупції і життя по законах - слабо впровадити? Що за країна... :(
Олег до патріот Показати IP 2 Грудня 2021 10:30
Ну чому ж так. Вони ще вміють міста і вулиці перейменовувати, забороняти використання пластикових пакетів, запроваджувати економічні паспорти і ще дуже багато подібних дуже корисних і актуальних речей
Олег Показати IP 2 Грудня 2021 08:58
І що, навіть вихідний зроблять?
тетя Соня до Олег Показати IP 2 Грудня 2021 10:20
Ой вей,ну шо ві такоє гаваритє? такі віхадной надо на дєнь маци.
Сині Шаровари Показати IP 2 Грудня 2021 10:24
це перемога!!!
Зелебобик Показати IP 2 Грудня 2021 16:49
. Зачем они вообще штаны просиживают в парламенте? Неужели кроме борща других проблем нет? Ни проблем с энергоресурсами, ни мизерных пенсий, ни демографической катастрофы…
777 Показати IP 2 Грудня 2021 17:40
У них не просто нет мозгов у них нет головы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus