USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

Майбутні об’єкти будівництва на Волині повинні бути доступними маломобільним групам населення

9 Лютого 2022 21:39
Обов’язковою умовою введення в експлуатацію будь-яких об’єктів чи то після будівництва, чи то після реконструкції та капремонтів, має стати безбар’єрність і доступність усім категоріям населення.

Про це йшлося під час брифінгу представників Волинської ОДА щодо реалізації національної стратегії безбар’єрності, ухвалену до 2030 року.

Начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Микола Томчук зазначив, що багато років безбар’єрність асоціювалась здебільшого з подоланням фізичних перешкод: сходів, бордюрів. Натомість сьогодні йдеться про досягнення безбар’єрності в шести вимірах: освітньому, громадському, цифровому, фізичному, суспільному та економічному. На Волині ухвалений план заходів щодо подолання бар’єрності в кожному з вимірів.

Що ж до фізичної безбар’єрності, то варто зазначити: з 1 квітня 2019 року вступили в дію нові державні будівельні норми, які передбачають інклюзивність будівель і споруд.

Тож органи містобудування і архітектури мають зобов’язувати замовників проектів будівництва враховувати ці ДБН при підготовці дозвільних документів на розроблення ПКД нового будівництва, реконструкції, реставрації чи капітальних ремонтів.

Водночас на Волині оглянули всі об’єкти соціального призначення, які будувалися в рамках Великого Будівництва і які ввели в експлуатацію в 2020-2021 роках. Таких об’єктів на Волині було 10: 3 садочки, 5 шкіл і 2 об’єкти спортивної інфраструктури. У зв’язку з тим, що проекти розроблялися раніше, аніж згадані державні будівельні норми вступили в дію, на цих об’єктах є невідповідності, які управителі мають усунути. В майбутньому ж при відборі до переліку об’єктів будівництва, обов’язковою умовою в проектах має бути безбар’єрність.

«Жоден об’єкт не буде реалізований, якщо проект не відповідатиме потребам маломобільних груп», – наголосив Микола Томчук.

Провідний інспектор відділу планування та технічної документації управління капітального будівництва Дмитро Дідух додав, що нині всі об’єкти, які зводяться в рамках Великого Будівництва відповідають усім вимогам щодо інклюзії.

«На всіх об’єктах у проектно-кошторисній документації передбачена інклюзія в повному обсязі: це і тактильна плитка, і відповідний розмір дверних прорізів, і пандуси, і санвузли, і додаткові поручні й ліфти чи підйомники, відсутність порогів, або їх мінімальна висота – не вище 2 сантиметрів», – резюмував він.

Доступність і безбар’єрність – це не лише пандуси чи підйомники для осіб з інвалідністю. Це поняття включає набагато більше заходів для різних людей, додала тимчасово виконуюча обов’язки директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод.

«Ми повинні розуміти, що архітектурні стандарти інклюзивності не означають, що цільова аудиторія – це лише особи з інвалідністю. Це ширше коло: і люди похилого віку, і батьки з маленькими дітьми. І йдеться не тільки про кнопки виклику чи пандуси, а й про створення кімнат для дітей в приміщеннях органів соцзахисту, щоб батьки мали можливість заповнити бланки. Якщо приходить людина старшого віку, якій важко ходити, вона теж повинна мати доступ до послуг», – пояснила вона.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus