USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Мін’юст вніс зміни у захист прав реєстрації для власників майна

9 Грудня 2016 14:11
Державний реєстратор, відповідно до внесених змін у законодавство України, перед вчиненням будь-якої реєстраційної дії, повинен надсилати повідомлення власнику майна з попередженням про вчинення з його майном відповідної дії.

Про це повідомили в Управлінні державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Волинській області.

Повідомлення власника об’єкта нерухомого майна здійснюється державним реєстратором у разі наявності відомостей про електронну адресу власника як адреси для зворотного зв’язку, шляхом надсилання на таку електронну адресу інформації в електронній формі про тип заяви, її реєстраційний номер, дату та час подання, прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові заявника з накладенням власного електронного цифрового підпису.

Це нововведення дозволить власникам об'єктів нерухомості в Україні постійно тримати на контролі інформацію про власне майно.

Нагадаємо, що це стало можливим після впровадження реформ в Україні і прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», яким внесено зміни до Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” (далі - Закон).

Статтею 25 Закону врегульовує зупинення реєстраційних дій на підставі заяви власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного нерухомого майна. Державний реєстратор також приймає рішення про зупинення/відновлення реєстраційних дій, якщо власником об'єкта нерухомого майна, яким подано заяву про заборону вчинення реєстраційних дій, у строк, що не перевищує десяти робочих днів, не подано рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій, що набрало законної сили.

Отже, у випадку незаконної реєстрації власник може за своєю ініціативою зупинити реєстраційні дії та звернутись до суду з позовом про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного майна чи до правоохоронних органів.

Таким чином, розроблене Міністерством юстиції України законодавство врегулює питання незаконних захоплень об'єктів власності в Україні.

Суттєвим нововведенням є те, що рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі. Такий витяг у паперовій формі надається з проставленням підпису та печатки державного реєстратора (стаття 21 Закону).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
єес Показати IP 9 Грудня 2016 16:05
до лампочкі.......................
Анонім Показати IP 9 Грудня 2016 16:52
це мало що змінить у разі свідомих протиправних дій реєстратора. повинен бути більш чіткий механізм визнання реєстрації недійсною

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus