USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Мінздоров складе чорний список небезпечних ліків із українських аптек

11 Березня 2009 17:23
В українських аптеках зараз вільно продаються препарати, побічні ефекти яких можуть мати надмірний ризик для людей. Виявити такі ліки взялося МОЗ, – 11 березня інформують «Волинські Новини».
 
Список небезпечних препаратів міститиме до 100 найменувань. Як пише Кореспондент.net, над ним працює Фармакологічний центр МОЗ України. Про високий ризик вживання значної частини цих ліків заявляють і міжнародні експерти. Днями FDA (Держуправління з контролю за продуктами харчування і лікарськими препаратами Держдепартаменту здоров’я і сфери послуг США) опублікувало список препаратів, які можуть бути небезпечними для застосування в усьому світі, в тому числі і в Україні. Це, зокрема, препарат від шизофренії Abilify (aripiprazole) виробництва американської компанії Bristol Myers Squibb Co. Дослідження показали, що він має високу токсичну дію на печінку. У несприятливий список також потрапив препарат для схуднення Xenical (Roche Holding AG), оскільки при його використанні дуже високий ризик кровотечі; Lamisil (швейцарської фармкомпанії Novartis AG) – протигрибкова мазь (високий ризик психічних розладів), Diovan (Novartis AG), препарат, який знижує тиск (сприяє розвитку анемії), оральні контрацептиви Plan B (в Україні під назвою Postinor і Escapelle) від ізраїльської компанії Teva Pharmaceutical Industries – високий ризик втрати свідомості. Виробники поки що не коментують звинувачення. Усі ці препарати можна легко знайти практично в кожній аптеці України. За словами Олени Матвєєвої, начальника Державного фармакологічного центру МОЗ, розміщення цих та інших лікарських засобів у списку FDA означає, що під час використання зазначених препаратів було виявлено нові дані, які не зазначено в їхній анотації. «Збільшення частоти повідомлень стосовно цієї проблеми послужить підставою рекомендувати Мінздорову, у кращому випадку, внести зміни або доповнення до інструкції для медзастосування, а в гіршому – взагалі обмежити або заборонити їх подальше медичне використання на території України», – сказала пані Матвєєва. Лікарі кажуть, що більшість препаратів із цього списку популярні в Україні, особливо Diovan, Postinor і Escapelle. Щоправда, загрози в їхньому застосуванні для своїх пацієнтів вони не бачать. «Поки не буде офіційної інформації, я продовжуватиму виписувати Diovan, як і виписував, особливих скарг на нього я не отримував», – говорить начальник відділу серцевої недостатності Інституту кардіології ім. академіка Стражеско Леонід Воронов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Grig Показати IP 22 Березня 2009 10:02
Огласите, пожалуйста, весь список. А то все вокруг да около. Боитесь аптечной мафии?
Анонім Показати IP 23 Березня 2009 15:53
treba bi prokotruljuwatj eufilin wnutrischnjo wenij -poljskoi pidrobkizdorovyez natriem octowo kislogo trjoch wodorodnogo.kolisj eufilin -darnnica buw choroschij ,a zaraz ce wse pidrobka za radi sbagachenja kischeni,nu atreba wse ztaki sowistj matj -schob ne kalichitj swoich.chie uwas jakijsj kontrolj,jak napriklad minzdraw sssr.jak bulo minzdraw poperedzaeschkidliwo chi ni .kolisj win dopomagaw i pri insuljtach i jak popri astmi,a zaraz wono odne srachittja.grosch i -grischmi ale z ne prodawajte duschu za radi groschej diawolu kosmatomu
Обурений Показати IP 26 Березня 2009 11:07
Для чого тоді по телевізору крутите рекламу цих медичних препаратів, теба заборонити цю рекламу , якщо ці ліки шкодять здоров"ю людини! Ви якісь ахламони - то рекламуєте, то вносите в чорний список! Їдийоти!
Обурений Показати IP 26 Березня 2009 11:10
та ви якісь ідийоти - то рекламуєте, то забороняєте, немає в мене слів - тільки одне - придурки і все!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus