USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Місяць Черв’яка: над Волинню була березнева повня, ближча до Землі ніж зазвичай. Фото

29 Березня 2021 11:24
Третя березнева повня у 2021 році. Цього разу вона ближча до нас ніж зазвичай, адже з усіх повень в 2021 році ця стане четвертою за близькістю до Землі.

Так, перший Повний місяць після весняного рівнодення настав 28 березня о 20:48 за київським часом.

Можливо, ви вже чули, що в 2021 році перша суперповня настане у березні, проте чи так це? Справа в тому, що у цього явища немає офіційного астрономічного визначення.

Уперше цей термін використав астролог Річард Нолл у 1979 році. Він визначив супермісяць як «молодик або повний місяць, який збігається або майже збігається (в межах 90%) з моментом максимального зближення Місяця з Землею». Таким чином, якщо брати за основу первинне визначення Річарда Нолла, то березневий повний місяць не можна назвати суперповнею. Однак березнева повня дійсно буде ближчою до Землі ніж зазвичай. Відстань між Землею і нашим природним супутником під час повної фази нічного світила становитиме 362 170 кілометрів - з усіх повень в 2021 році ця стане четвертою за близькістю до Землі.

Як правило, вважаться, що під час суперповні Місяць виглядає максимально великим і яскравим. Але насправді, ви навряд чи зможете помітити різницю неозброєним оком. Під час суперповні Місяць на 14.1% більший, ніж при найменшій повні і тільки на 6.9% більший, ніж при звичайному повному місяці. Різниця настільки незначна, що її навіть не можна помітити неозброєним оком. Не варто плутати супермісяць з місячною ілюзією, коли Місяць дійсно здається більшим ніж зазвичай - ці два явища не мають нічого спільного.

Варто зазначити, що під час суперповні відбуваються найсильніші припливи. Чим ближче Місяць знаходиться до Землі, тим сильнішим є гравітаційне тяжіння. Скільки суперповень буде в 2021 році? Відповідно до більшості джерел, в цьому році буде як мінімум дві суперповні: 27 квітня і 26 травня. Деякі іх них стверджують, що повний місяць в червні теж буде суперповнею, однак вона не була включена Річардом Ноллом в список «суперповень 21-го століття». Сам по собі Повний місяць - цікава подія для любителів астрономії, навіть якщо він не є суперповнею.

У кожної повні є своя назва: ці назви прийшли з різних джерел - індіанських, колоніальних та інших північноамериканських традицій. Березневий Повний місяць називають Місяцем Черв'яка - згідно з однією з теорій в березні грунт стає тепліший, в ньому з'являються земляні черв'яки, які в свою чергу приваблюють дроздів та інших птахів. Приліт цих птахів символізує прихід весни в Північній півкулі. Окрім того, повню у березні називають Місяцем деревних соків, Воронячим Місяцем тощо.

На фото - Місяць Черв'яка над Луцьком у 2021
і поблизу Луцька - у селі Лище.
А так виглядала березнева повня 9 березня 2021 року.
Тогоріч третій повний місяць співпав із таким природнім явищем, як «суперповня» – моментом максимального зближення Землі зі своїм супутником.

Вікторія СЕМЕНЮК

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Гаррі Поттер Показати IP 29 Березня 2021 12:02
Вікторія, чому так давно не писали? З цікавістю слідкував за вашими репортажами про Всесвіт! Вони дуже позитивні й надихають до спостережень та саморозвитку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus