USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

Міжнародний реєстр збитків від агресії РФ запрацює у серпні, – Мін'юст

24 Травня 2023 10:03
Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра заявила, що Міжнародний реєстр збитків, завданих Україні агресією РФ, запрацює з серпня цього року.

Про це вона сказала в ефірі телемарафону, повідомляє пресслужба Мін’юсту.

«Ми вже перейшли від політичних декларацій до юридично зобов’язуючих документів. Власне, договір, підписаний у Рейк’явіку, – це документ, який покладає певні обов’язки на країн-підписантів», – розповіла Мудра.

За її словами, на сьогодні триває процедура створення органів управління такого договору.

Так, це буде міжнародна організація, в якій працюватиме:

- Секретаріат, який займатиметься збором інформації щодо доказів завданих збитків;

- Правління, яке верифікуватиме зібрані докази та включати заявки до самого реєстру;

- Конференція учасників сторін, яка складатиметься з усіх учасників Договору, призначатиме виконавчого директора та прийматиме правила та процедури роботи Реєстру збитків.

«Це буде міжнародна спільнота. При цьому Україна відіграватиме в цьому питанні ключову роль. Оскільки виконавчим директором може бути виключно кандидатура, запропонована Україною. Також свою кандидатуру Україна подає до правління цього реєстру, а ще буде представлена в конференції сторін», – пояснила заступниця міністра.

У міністерстві додали, що реєстр включатиме заявки всіх осіб-постраждалих внаслідок агресії РФ та доказову базу по цих заявках. А наступним кроком має стати створення Компенсаційної комісії, яка матиме компетенцію розглядати такі заявки та присуджувати суми відшкодування збитків.

«Плануємо, щоб на повну реєстр запрацював з серпня цього року. До цього часу узгодимо всі кроки щодо створення органів управління та фінансування цієї організації», – резюмувала Мудра.

При цьому часть у реєстрі є відкритою: після підписання договору протягом невизначеного часу будь-які країни, які підтримали резолюцію Генасамблеї ООН про репарації для України, можуть долучитися до цього реєстру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus