USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На межі: людські паї на Волині виявилися державною власністю

21 Вересня 2017 19:00
Неочікувана новина прокотилася селом Любешівська Воля. Землею, де люди випасали худобу, тепер розпоряджається фірма з Луцька, а тому селяни залишаються без єдиного в окрузі пасовища, йдеться на сторінках газети Волинські Новини №37 від 21 вересня.

БУНТ ПРОТИ ОРЕНДАРЯ

Місцевий житель Петро Олішкевич схвильовано розповідає про те, що трапилося 17 серпня 2017 року. Він привів на випас свого коня й побачив кількох осіб, які міряли землю на ділянці. Одним із них був працівник любешівського відділу управління Держгеокадастру Олександр Бейкал.

– Я дуже здивувався, коли побачив на пасовищі сторонніх людей. На моє запитання, що вони тут роблять, відповіли: міряють землю, бо фірма із Луцька взяла в оренду 56 гектарів. Мене це дуже розсердило, адже жителі мають державні акти на цю землю, – розповідає обурений ситуацією пан Петро.
Цього ж дня чоловік поїхав до Любешова, аби з’ясувати в районної влади, хто віддав людське пасовище в оренду без їхньої згоди. Проте там він не отримав конкретної відповіді – у райраді Петра Олішкевича спровадили до райдержадміністрації, звідти – до відділу Держгеокадастру... Та довідатися, що ж відбувається, йому так і не вдалося.

– Після відвідин Любешова до мене зателефонували з поліції, попросили подати заяву щодо цього питання. Звернення від нашої громади є в обласному управлінні Національної поліції, у сільській раді теж. Ми не відступимо і не віддамо цю землю, – наголошує чоловік.
Активно підтримують Петра Олішкевича односельчани. На збори громади до клубу прийшло понад п’ятдесят людей. Головна тема – хто і чому відбирає у них пасовище. Розпочала слухання сільська голова Любешівської Волі Світлана Мартинюк. Вона наголосила: попри те, що землі належать до їхньої сільради, розпоряджається ними держава.
– Ще у 90-х роках землі були розмежовані на державні та комунальні. Здана в оренду ділянка – саме державної власності, тому й розпоряджається нею Держгеокадастр. Нам за фактом від фірми, яка виграла аукціон на оренду цієї землі, надійшли кошти на рахунок сільської ради – 8175 гривень. Ми відразу й не знали, від кого ці гроші, адже ні в сільській раді, ні в районі фірма не зареєстрована, – розповідає очільниця села.

Попри те, що сільська рада підтримує людей у пошуках істини, селяни все ж обурені, що саме вони, а не голова, оприлюднили факт здачі землі в оренду. Адже кошти до бюджету сільради надійшли 11 серпня. Світлана Мартинюк виправдовується, що вона не могла з’ясувати, від кого ці гроші, тому й не піднімала питання у громаді.

180 ГОЛІВ ХУДОБИ ДОВЕДЕТЬСЯ ВИРІЗАТИ?

Люди переконані, що пасовище їхнє, в управлінні Держгеокадастру наголошують: здана в оренду ділянка не могла бути розпайованою і належить державі.
– В оренду на сім років було здано дві ділянки площею 24,0950 та 31,9463 гектарів на території Любешівсько-Волянської сільської ради. На торгах право оренди виграла фірма «Н’ЮТЕКО», оскільки запропонувала найбільшу суму, – зауважує начальник управління землеустрою і охорони земель головного управління Держгеокадастру Волині Неля Кублюк. – Ці земельні ділянки сільськогосподарського призначення зі складом угідь сіножаті. Це землі запасу, які розташовані поза межами населеного пункту, їхнім розпорядником є Держгеокадастр. Державних актів люди не можуть на них мати, адже ці ділянки не підлягають паюванню. Селяни часто випасають худобу на землях, які протягом певного часу не використовували, але конкретно ця земля не має призначення пасовища.

Проте представник Держгео­кадастру зауважує, що сільську раду було повідомлено про аукціон відповідно до постанови №403 від 7 червня 2017 року.

Переконаний у прозорості аукціону його переможець – власник фірми «Н’ЮТЕКО» Валентин Романюк. Чоловік був здивований, коли в Любешівській Волі його зустріли обурені люди, адже каже, що чесно виграв торги і вже сплатив усі кошти за оренду.

– У мене є всі документи, укладені договори. Але місцеві жителі перешкоджають господарській діяльності. На публічній кадастровій карті можна пересвідчитись, що земля, яку я орендував, – державна власність, а держакти у жителів цього села на інші ділянки. Я хочу висадити тут горіховий сад, створити робочі місця. Чому люди так агресивно сприйняли мою появу, не розумію. Один із жителів навіть погрожував, я вже звернувся щодо цього в Любешівський райвідділок поліції. Селяни можуть будь-де випасати худобу, території там ще достатньо навколо, – каже Валентин Романюк.

Чоловік зауважив, що сподівається знайти компроміс із жителями, адже через сім років знову планує продовжити оренду, оскільки горіх починає давати прибуток лише через три роки після висадження.

У селі ж нараховується близько 180 голів худоби, тому людям дуже лячно залишитися без пасовища. Іншого місця для випасу вони не знають і шукати десь за кілька кілометрів нове не хочуть.

Марія Гриневич уже 47 років проживає у Любешівській Волі. Жінка впевнена, що її ділянку розміром 50 соток також здали в оренду підприємцю з Луцька.

– Я маю коня і корову, щодня їх треба вести на пашу. У декого є й по дві корови, ми ж із цього живемо. Три череди приводять сюди. А як не буде де пасти, то що ж ту худобину – зарізати? У нас є державні акти на наші ділянки, як їх могли без нас здати в оренду? – бідкається Марія Йосипівна.

Варто зауважити, що державні акти у людей і справді є, проте, коли їх виготовляли в 2009 році, працівники земельного відділу ділянки не міряли. Петро Олішкевич каже, що ніхто тоді не наполягав, адже знали, що то спільне пасовище.

НАСАМКІНЕЦЬ

Помічник народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич Сергій Неймарк зауважує, що це вже третє звернення за місяць від жителів Любешівського району до Ірини Мирославівни щодо земельних питань, пов’язаних із Держгео­кадастром.

– Сьогодні в нашій області головне управління Держгеокадастру прокручує чимало корупційних схем. Про випадки земельних безчинств у різних районах Волині чуємо щотижня, – каже Сергій Ней­марк. – Ситуація, що склалась у Любешівській Волі, дуже не­однозначна. Насторожує той факт, що до проведення аукціону була залучена львівська фірма «Сомгіз», інтереси якої лобіює заступник керівника волинського Держгеокадастру Анатолій Поляков. Звичайно, ми разом з людьми маємо з’ясувати істину. Жителі написали звернення до народного депутата, під ним підписалося близько півсотні людей. Ірина Констанкевич уже скерувала запит до голови Служби безпеки України Василя Грицака, голови Національної поліції Сергія Князєва та в. о. голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Олега Цвяха. Тепер очікуємо відповіді з владних кабінетів, тоді будемо знати, як діяти далі.

Анастасія Корецька, Любешівський район
Довідково:

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 21 Вересня 2017 19:05
Бреше ваша сільский голова.
юрист Показати IP 21 Вересня 2017 21:34
а де копії державних актів з кадастровими номерами. написали набрехали і стало обс (одна баба сказала)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus