USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Оконських джерелах різко впав рівень цілющої води, - науковець

16 Червня 2015 09:28
На Оконських джерелах різко впав рівень цілющої води. Волиняни б’ють на сполох. Про це інформує Волинська газета.

Коли в сусідній Білорусі взялися розробляти Хотиславський кар’єр, волиняни забили на сполох: можуть зникнути озера Шацького та Ратнівського районів.

Науковець Віктор Давидюк не просто помітив, а й занепокоївся станом водойм на Маневиччині, про що поділився на своїй сторінці у Facebook:

«Друзі, потрібна допомога кваліфікованих екологів. Рівень води в Оконських джерелах упав на 30 сантиметрів. Вчора бачив це на власні очі. За 40 останніх років, відколи я їх знаю, ще такого не було. Він був постійним. У чому причина: в появі нових ставків депутата-регіонала чи в роботі бурштиношукачів, які орудують тут усього в 3 - 4 кілометрів, копаючи п'ятиметрові ями?», - йдеться у повідомленні.

До слова, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що Оконські джерела увійшли у топ-10 визначних місць Волині, які потрапили до списку найкращих пам’яток України.

Довідково:

Оконські Джерела (Оконська Криниця) — гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в південній частині села Оконська Маневицького району Волинської області.

Майже в центрі озерця Окнище розташовані два потужні джерела карстових вод. Вода виходить з-під землі зі значним тиском, утворюючи на поверхні озера два куполоподібні фонтани, з яких постійно витікають грудочки крейди.

Вода в озері прозора і приємна на смак. Особливістю оконської води є те, що вона не піддається газуванню. Хоч до складу її входять вапно, магній, кухонна сіль (1,6 міліграма на один літр), проте хімічні та фізичні властивості її досліджені ще недостатньо, і тому вода не використовується для лікувальних цілей.

Рівень води в озері постійний, воно ніколи не переповнюється бо сполучається з річкою Окінкою, а також з кількома ставками, де розводять цінну і вибагливу до чистої води рибу — форель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Петро Показати IP 16 Червня 2015 10:29
Люди СХАМЕНІТСЯ!!!!!! Своїми меркантильними інтересами та діями (Смітюхи, бурштиношукачі), ви стрімкими темпами знищуєте Красу Волинського Полісся, іще раз вам нагадаю що є великим гріхом збиткування над природою, адже земля нас годує, напоює цілющою водою, дає свіжий ароматний подих лісу, але земля себе сама не може захистити, тоді природа звертається до небес і Бог наказує винуватців, побійтеся Бога "диванні патріоти - бурштиношукачі".
злий до Петро Показати IP 16 Червня 2015 11:34
Це не люди, а **дло
Ковельчанин Показати IP 16 Червня 2015 10:45
А науковець не в курсі що минула зима була безсніжною? Це звичайне явище, якщо мало опадів - рівень води падає.
Просто мама до Ковельчанин Показати IP 16 Червня 2015 14:07
Якими б не були зими, рівень води там був однаковий. Інодї беремо там водичку. Смачна, чистенька, в чайнику немає накипу після кип'ятіння. Стоїть прозора місяцями. Руки треба повідривати тим бурштиношукачам, вибачте за вираз "пере......ли всю природу на Поліссі".
Хвєдя Показати IP 16 Червня 2015 10:52
Я домовився. Післязавтра рівень підніметься на 35 см.
петя Показати IP 16 Червня 2015 10:56
нихто не думав шо на вулици жара була
Вітек до петя Показати IP 16 Червня 2015 11:52
А артизіанська вода яке відношення до поверхневих вод має? І рівень від снігу в артизіанскому горизонті залежить? Відкрили шлюз і воду направили на заповнення ставків для риби от рівень і знизився. Для цього потрібно бути науковцем?
до петі до петя Показати IP 16 Червня 2015 18:39
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus