USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

На Волині археологи під час розкопок знайшли ще одне денце з тризубом

11 Травня 2023 09:33
Під час дослідження урочища Апостольщина в місті Володимир археологи знайшли ще одне денце гончарного горщика із клеймом стилізованого тризуба, похідного до національного герба.

Як повідомляє Суспільне, про це розповів науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

Денце, з його слів, має розмір кілька сантиметрів, тож і горщик – звичайний давньоруський столовий посуд – був невеликий.

"Тавро тризуба на посуді є рідкісним. Зараз на такій великій площі ми вже маємо три фрагменти клеймлених денець, і кожен із них має стилізовані тризуби. Вони трошки відрізняються між собою, зокрема по часу – 11, 12, і може 13 століття", – зазначив археолог.

Віктор Баюк говорить: денце з тризубом є підтвердження того, що Волинь була в ареалі Київської держави.

"Найчастіше масово клеймили денця символами, в тому числі тризубами, з другої половини 13 століття. Денця клеймлені з тризубами, які зустрічаються у Володимирі – це підтвердження того, що ця територія на той час входила до складу Київської русі", – каже археолог.

Наразі в урочищі тривають польові археологічні дослідження, сказав Віктор Баюк, аналіз зібраних історичних матеріалів відбуватиметься пізніше.

"Кожен із експонатів вимагає до себе детальної уваги, але, на жаль, зараз є час лише проводили дослідження, збирати та фіксувати, чистити. Опрацювання, обдумування, історичні висновки", – додав науковий співробітник Охоронної археологічної служби.

Наразі у Володимирі археологи орієнтовно 30-40 клеймлених денець гончарного посуду. Загальна колекція становить приблизно 1 000 показових археологічних знахідок – від позолоченого хрестика до фрагменту кераміки.

Додамо, дослідження проводять у рамках проєкту будівництва укриття та навчального корпусу Ліцею імені Олександра Цинкаловського у Володимирі на Волині.

Як ми писали, раніше в урочищі Апостольщина зайшли денце гончарного горщика періоду XII-XIII століть із клеймом тризуба та щитковий перстень.

А 6 квітня під час дослідження перед будівництвом укриття та нового корпусу ліцею імені Олександра Цинкаловського у Володимирі археологи відшукали митну пломбу XI-XII століть.

Археологи також знайшли позолочений хрест-енколпіон, в якому, ймовірно, зберігалися мощі.

Після завершення розкопок на території ліцею імені Олександра Цинкаловського планують збудувати укриття для учнів ліцею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus