USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині благодійний фонд відбирає в санаторію бус для перевезення дітей-візочників. Відео

18 Грудня 2020 21:50
На Волині благодійний фонд хоче забрати в дітей з інвалідністю бус із вмонтованим для візочників підйомником. Цей автомобіль придбали і обладнали за кошти фонду «Серце в долонях». Він був створений для обслуговування потреб обласної дитячої лікарні, але зараз благодійники відділилися від медичного закладу і хочуть забрати мікроавтобус. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Спеціалізований транспортний засіб обслуговує потреби обласної дитячої лікарні та реабілітаційного санаторію «Дачний», який перебуває на балансі медичного закладу. Сюди привозять діток з інвалідністю, де з ними працюють кваліфіковані спеціалісти. Багато малюків – із важкими патологіями.

«У мого сина ДЦП – подвійна геміплегія. Ми ходимо на лікувальну фізкультуру, займаємося з м’ячем, ходимо на масаж, гідромасаж», – розповіла мама одного з малюків.

Інша додала: «Ми вже тут другий раз. Нам запропонували сюди приїхати, бо в нас була затримка мовленнєвого розвитку. Завдяки цьому санаторію ми виходили дитину».

«Ми вже наслухалися. Були чутки, що хочуть тут усе закрити. Остання радість, допомога, яка в нас була, – це цей бус, бо і на аналізи, і в батьківські групи треба якось дістатися. Були і екстрені випадки, коли дитина дуже потягнула ніжку і не тямила себе від болю. Що робити? Швидка на такі випадки не приїжджає. Мама з дитиною на візочку залишається сам-на-сам. Зразу на допомогу – бус. Зробили знімок і все владнали», – пригадала одна з матусь.

Як розповів директор санаторію для дітей із батьками «Дачний» Олег Лапатін, у заїзді зараз перебувають 50 діток, усього – 80 пацієнтів.

«30 дітей – віком до семи років. Це діти, які не можуть самі себе обслуговувати, тому вони приїжджають із батьками. Тож усього – 80 пацієнтів. Раніше, до карантину, наповненість санаторію сягала 100 пацієнтів… Цей бус щодня задіюється для перевезень пацієнтів в обласну дитячу лікарню для того, щоб вони здали аналізи, адже коли вони проходять реабілітацію в нас, то обстежуються в обласній дитячій лікарні. Тому на обстеження, аналізи, консультації, засідання лікарсько-консультативних комісій для підтвердження групи інвалідності, для врегулювання виробничих, господарських проблем ми задіюємо мікроавтобус. У нас більше немає транспорту. Цей бус – єдиний транспортний засіб санаторію, який знаходиться за 10 кілометрів від Луцька», – зазначив Олег Лапатін.

Новина про те, що бус хочуть забрати, стала несподіванкою для керівництва дитячої лікарні і навіть для тих медиків, які є членами фонду «Серце в долонях». Справа в тому, що фонд створювався для обслуговування потреб саме дитячої лікарні, але він є окремою юридичною структурою. Спочатку ця благодійна організація функціонувала безпосередньо у приміщенні лікарні, де орендувала кабінет, але згодом, після реорганізації медичного закладу і зміни керівництва, відділилася. У лікарні не знають, чи на рахунках фонду є кошти.

Заступник генерального директора КП «Волинське обласне дитяче територіальне медичне об’єднання» з хірургічної роботи Ігор Дородних пригадав, що фонд створювався для покращення роботи закладу в умовах обмеженого фінансування.

«Фонд мав забезпечити безперебійну роботу лікарні, покращити її, гарантувати проведення амортизації обладнання, закупівлю ліків для малозабезпечених діток», – сказав він.

Мікроавтобус для візочників придбали наприкінці 2017 року. Як фонд може його забрати, не зрозуміло, адже навіть у статуті організації прописано, що вона створена для потреб медичного закладу. Засновником фонду був хірург Ігор Дородних, але потім керівництво змінилося. Наглядова рада та члени фонду – це працівники дитячої лікарні. Керівником фонду є лікар цього закладу Ігор Хом’як.

На запитання, чому фонд забирає бус, Ігор Дородних відповів: «У листі пояснили, що виникли нові обставини у зв’язку з коронавірусом. Більш тісніше поспілкуватися (з представниками фонду, – ВН) не вдається, бо керівник зараз не в установі. Він перебуває на курсах».

Представники благодійного фонду, які знаходяться на робочих місцях, теж не мають уявлення про те, чому забирають автомобіль.

«Мали відбутися збори. Попередньо це питання керівником було озвучено, але більше ніякої розмови не було», – пригадав хірург, член фонду «Серце в долонях» Володимир Ліпич.

Лікарка, представниця фонду Катерина Карпюк узагалі вперше почула про цю ситуацію: «Нічого не можу сказати, тому що ніхто не радився і не попереджав. Тобто це питання вирішуватиметься з моменту, як ми про нього дізналися».
Як відзначили журналісти, благодійна діяльність в Україні не оподатковується, тож увесь контроль та звітність – виключно на совісті організаторів. Невідомо, як працює фонд «Серце в долонях» та чи є на його рахунках кошти та для чого в діток з інвалідністю відбирають спеціальний автомобіль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А от Показати IP 19 Грудня 2020 11:24
Прохання до журналістів. Проведіть розслідування по цьому фонду. Коли, кому, в яких об'ємах допомагав. За чийого керівництва здійснювалась допомога. Яка сума коштів на рахунках фонду. Які підприємства найчастіше співпрацюють з фондом ( в плані отримують кошти за певні послуги і роботи). І ці дані на розгляд в обласну раду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus