USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

На Волині енергетики зрізали дерева без дозволу господаря садиби

4 Квітня 2016 09:21
Працівники Любомльської філії ПАТ «Волиньобленерго» без дозволу господаря зрізали фруктові дерева на його приватній земельній ділянці. Це сталось у селі Куснище Любомльського району, коли власник садиби Василь Абрамчук був за кордоном.

Про це повідомляє «КОРДОН».

Пан Абрамчук обурений насамперед тим, що робота була зроблена без попередження – ніхто ні про що не повідомляв. До того ж, найбільше обурення викликало те, що зрізали найбільш плодоносні гілки молодого волоського горіха, який, зі слів господаря, не заважав лініям електропередач.

Сусід Володимир Лисюк підтвердив слова Василя Абрамчука. Він бачив на власні очі, як енергетики зрізають верхні гілки дерев, що заважають для ліній електропередач. Виконавши роботу, вони поїхали. Проте невдовзі знову повернулись і зрізали повністю ще три молодих клени.

Господар подвір’я припускає, що верхні гілки кленів могли заважати, але аж ніяк не цілі дерева.

Василь Абрамчук звернувся до дільничного Миколи Купири із усною заявою щодо цієї ситуації. На це ж правоохоронець відповів, що працівники електростанції мають право робити подібні речі, оскільки така очистка повітряних шляхів електроенергії цілком дозволена законом.

Крім того, пан Абрамчук письмово звертався до голови Куснищанської сільської ради Петра Курана, проте відповіді так досі й не отримав.

«У сільську раду вперше звернулись саме з такою проблемою. Хоча неодноразово чув нарікання місцевих жителів на працівників Любомльської філії ПАТ «Волиньобленерго» про те, що тим байдуже, куди падає зрізане гілля. Крім того, господар повинен самостійно доводити до ладу свою ділянку після таких робіт», – зазначив секретар Куснищанської сільської ради Віталій Дячук.

Прокоментувати цю ситуацію погодився головний інженер Валерій Левконюк, хоча, з якихось причин, не дозволив вести ні аудіозапис розмови, ні фото-, ні відеозйомку.

«Це обов’язкова очистка повітряних шляхів електроенергії, яка регламентована правилами охорони електромереж. Усі дії працівників філії погоджені з сільськими радами», – пояснив головний інженер.

Він також наголосив, що у таких ситуаціях винні самі люди, власники садиб. Адже вони були попереджені про такі дії заздалегідь. Однак людині простіше проігнорувати, аніж виконати все по закону.

Також пояснив, що відстань від крайнього дроту високовольтної лінії та гіллям дерев повинна бути не менше 10 метрів.

Якщо ця умова не виконана, оскільки мешканці села спеціально чи неспеціально насаджують дерева поблизу трансформаторів та високовольтних ліній, то енергетики мають повне право зрізати гілля, але аж ніяк не ціле дерево.

А щодо конкретного випадку зрізування дерев у Куснищах, то пан Левконюк відразу ж відповів риторичним запитанням: «А хто доведе, що ці дерева зрізували ми?»

У кожному разі будь-які дії з боку енергетиків повинні погоджуватись із власником земельної ділянки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучани Показати IP 4 Квітня 2016 10:47
Головна проблема України- неповага до приватної власності.
111 Показати IP 4 Квітня 2016 11:51
Чи може земля на якій знаходиться трансформатор перебувати у приватній власності? Напевно частина землі закріплена за обленерго, ще й, мабуть, передбачено вільний доїзд до трансформатора? Трансформатор і 3 стовпи більше ніде на територіїї не було місця горіха посадити?
Дєд Логопєд Показати IP 4 Квітня 2016 16:14
Якщо відкинути емоції, то таки головний інженер має рацію - чистка повітряних трас електроенергії є регламентованою всеукраїнськими правилами охорони електромереж. Сільські ради знають про це - 100%! Чому зараз вмикають окуня?
Степан Показати IP 4 Квітня 2016 18:11
А можна ще уявити собі, "воплі" жителів, коли у вітряну/дощову погоду, ці не зрізані гіляки спричинять замикання в мережі, і згорить зомбоящик і т.п.!!! Тоді всі побіжать писати скарги на енергетиків, які нічого не роблять)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus