USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині перейменування вулиць хочуть відкласти «до закінчення війни»

5 Червня 2015 14:11
У Володимирі-Волинському виникла дискусія навколо перейменування вулиць.

Про це повідомляє «Вголос».

Міська влада пропонує перейменувати такі вулиці: Генерала П. Алябушева, О. Пушкіна, Ю. Гагаріна, А. Сахарова, М. Глінки, Тараскіна, А. Грисюка, А. Туполєва, М. Гуденка, М. Тургенєва, Декабристів, М. Чернишевського, Ільїна, Д. Карбишева, Софії Ковалевської, Т. Костюшка, А. Крилова, Надії Курченко, Левенцова, М. Лермонтова, М. Ломоносова, Д. Менделєєва, М. Некрасова, І. Павлова.

На думку директора Володимир-Волинського історичного музею Володимира Стемковського, те, що хочуть робити у Володимирі-Волинському, – якась маячна.

«Так, є закон, але, на мій погляд, сама ініціатива перейменування під той закон аж ніяк не підпадає, приміром, як до символів комуністичного режиму чи тоталітаризму можна зарахувати прізвища Чернишевського, Сахарова, який нині був би в опозиції до режиму Путіна, чи генерал-лейтенанта інженерних військ, доктора військових наук, професора військової Академії Генштабу РККА Дмитра Михайловича Карбишева. Його було страчено в австрійському Маутхаузені за три місяці до травня 1945 року. Весь світ знає про останні слова Карбишева в'язням, яких страчували разом з ним. Уже замерзаючи, генерал сказав: «Думайте про Батьківщину, і мужність не залишить вас». Та між двома крайніми точками його життєвого шляху: сибірським Омськом, де народився, й австрійським Маутхаузеном, де загинув, була ще й третя – тиха й затишна українська сільська церква, де він вінчався й розпочинав нове життя для своєї сім'ї», – розповідає Володимир Стемковський.

На початку незалежності, коли у Володимирі-Волинському перейменовували вулиці, на думку директора музею, комісія зі зміни назв дещо переборщила і працювала, м’яко кажучи, не професійно.

«Теперішня експертна комісія, якщо її дійсно буде створено, велику увагу повинна приділити культурно-історичному спадку міста. А щодо присвоєння вулицям імен наших героїв, що загинули в російсько-українській війні, то це питання залишається завжди актуальним, має виховне і смислове навантаження. Але його слід відкласти до закінчення війни. Коли вона завершиться і буде поховано з військовими почестями останнього загиблого солдата, тоді й маємо їх усіх гідно вшанувати», – зазначає директор музею.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що у Володимир-Волинському районі ще й досі є понад 30 вулиць з радянськими назвами і навіть дві вулиці названі на честь Леніна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
А ндрій Показати IP 5 Червня 2015 15:03
Зайняли очікувальну позицію-чия візьме,чи хто переможе.Приходить на згадку фільм "Весілля в Малинівці" з знаменитим дідом Щукарем і його будьонівкою...
Анатоль_ до А ндрій Показати IP 5 Червня 2015 22:22
А може нічого і не треба переіменовувати? Хай усе залишається як є!
Анонім Показати IP 5 Червня 2015 15:20
Мне больше всего понравилось желание переименовать улицу Т. Костюшка, названной в честь известного поляка. Причем здесь наследство коммунистического режима?
З Володимира Показати IP 5 Червня 2015 16:17
Бєздєльніки-коментатори, ми самі розберемся у своєму місті. Стемковському респект! Людина має власну думку і може її висловити. А де придворна "інтелігенція" княжого?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus