USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Найчастіше кусали коти й собаки: на Волині почастішали напади тварин на людей

15 Грудня 2021 23:03
На Волині реєструють від 1,5 до 1,7 тисяч звернень громадян по медичну допомогу після контактів з тваринами. Третина з постраждалих отримує профілактичне лікування.

Більшість таких звернень припадає на дітей та підлітків. За останні три роки здебільшого це випадки, коли людей кусали коти або собаки, повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Так, протягом минулого року після нападів тварин по медичну допомогу звернулося понад 1300 волинян, третина з них – діти.

Станом на початок грудня 2021року таких звернень було майже 1200, із них 45% припадає на дітей та підлітків. Найбільше звернень з приводу укусів тварин зафіксовано в Луцьку (407), Ковельському (201), Луцькому (104) районах, Нововолинську (95), Ківерцівському (93) та Рожищенському (52) районах. Майже у всіх випадках це були укуси собак (понад 75%) та котів (до 20%). У більшості таких звернень переважав неспровокований напад тварини, тобто коли вона підбігла і вкусила.

У грудні поточного року випадки нападів собак трапилися з дітьми в Любешівському, Іваничівсьому та Старовижівському районах. У першому випадку дитина їхала на самокаті, у двох інших собаки нападали, коли їх хотіли погладити чи взяти на руки. Собаки, які покусали дітей, були без намордників та гуляли сам.

У Горохівському районі кіт вкусив господаря, коли той хотів його погладити.

Ускладнює епідемічну ситуацію те, що чимало тварин у господарствах, зокрема й ті, що покусали дітей, не вакциновані проти сказу.

Це вкрай важливий аспект, адже на сьогодні в області лабораторно підтверджено 22 випадки сказу серед тварин (найбільше їх у Ковельському, Ківерцівському, Володимир-Волинському, Луцькому та Любешівському районах). Значна їх частка припадає саме на домашніх тварин: собаки – до 40%, коти – до 13%.

Варто нагадати, що людина має ризик захворіти на сказ не лише під час укусу, а й у разі потрапляння слини хворої тварини на шкіру.

Нагадаємо, сказ – це гостре інфекційне захворювання людини і тварини, спричинене вірусом сказу. Хвороба характеризується специфічним енцефалітом зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи та закінчується смертю.

Заражається людина здебільшого від хворих диких хижих (в основному лисиць) та домашніх (собак та котів) або сільськогосподарських тварин через укуси чи внаслідок потрапляння її слини на свіжі рани, подряпини шкіри або на слизові оболонки.

Одним із основних заходів профілактики сказу є щеплення домашніх тварин антирабічною вакциною, а також зменшення популяції лисиці.

Варто пам’ятати, що головною ознакою сказу диких тварин є зміна їхньої поведінки та втрата страху. Дикі звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на домашніх тварин та людей.

У разі, якщо людину вкусила чи подряпала будь-яка тварина, треба промити рану проточною водою з милом та терміново звернутися по першу медичну допомогу до лікарів. А одяг, у який був одягнений постраждалий під час укусу, потрібно обробити гарячою праскою, лише після цього його можна ремонтувати та прати.

У разі контакту з хворими тваринами варто не зволікати, а негайно звертатися до медичної установи та не відмовлятись від профілактичних щеплень проти сказу як єдиного засобу вберегтися від смертельної хвороби.

Відомо, що ризики інфікування людей вірусом сказу від домашніх тварин збільшуються, якщо ті не щеплені, а також, коли власники не дотримуються правил їх утримання.

Тому епідеміологи радять завжди бути уважними на вулиці та дотримуватись правил поведінки з тваринами. Це вбереже вас від ризику підхопити смертельну хворобу.

Мар’яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Дідо Показати IP 15 Грудня 2021 23:12
Треба судитись з тим собачим притулком, всім покусаним відшкодування з місцевого бюджету, тоді цю лавочку швидко прикриють, ні собак ані грошей на притулок не треба буде!
море Показати IP 16 Грудня 2021 10:20
Купа тих собак і котів,люди самі підкормлюють,а потім їх і кусають.
море Показати IP 16 Грудня 2021 10:23
З " Ласкою" захисники тварин воюють,як закриють ,то буде попа

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus