USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

На Волині – спалах епідпаротиту

14 Лютого 2023 21:31
У одній з волинських родин зареєстровано шість випадків епідемічного паротиту. З-поміж хворих – п’ятеро дітей. Стан недужих оцінюють як середньої важкості.

Оперативно розпочато епідрозслідування. Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Епідеміологи структурних підрозділів ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» провели протиепідемічні заходи у вогнищах, встановили коло контактних, вивчили їхній вакцинальний статус, надали рекомендації щодо організації проведення протиепідемічних заходів, аби локалізувати й не допустити поширення хвороби.

Як зазначають у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, у Волинській області протягом останніх 10 років реєстрували спорадичну захворюваність на епідемічний паротит, захворіло 54 особи. Найбільше реєстрували в 2014 році – 17 випадків, найменше у 2018-2019 роках – по два випадки.

Отже, така ситуація може бути початком чергового підйому захворюваності на епідемічний паротит з характерним інтервалом циклічності у три-п’ять років.

Клінічна картина

Епідемічний паротит у народі називають «свинкою». Найчастіше захворювання трапляється в дитячому чи підлітковому віці. Спричинене параміксовірусом, воно є не таким заразним, як вітрянка чи кір, але ще більш небезпечним, бо вражає залозисту тканину й провокує її збільшення. Саме тому характерним симптомом є виражений набряк привушних залоз та зміна зовнішнього вигляду людини.

Захворювання супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням слинних, а іноді статевих, молочних та підшлункової залоз, центральної нервової системи.

Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє збудника епідемічного паротиту зі слиною і носовим секретом. Також збудник виділяється з сечею. Заразити можна повітряно-крапельним шляхом та через предмети побуту (посуд, рушник, іграшки), які забруднені виділеннями хворого. Сприйнятливість до захворювання дуже висока.

Читати ще: Одна дитина померла: зафіксували спалах туберкульозу серед найменших волинян

Інкубаційний період при «свинці» триває 11-23 днів (частіше – 15-19). Крім того, за два дні до настання хвороби людина поширює інфекцію і заражає тих, хто поряд. При цьому вона страждає від головного болю, болю в м'язах, порушення сну, ознобу, поганого апетиту.

У старшій віковій групі та в невакцинованих прояви паротиту й наслідки можуть бути значно тяжчими і навіть летальними. Вірус може спровокувати менінгіт, енцефаліт та глухоту, а в хлопчиків у майбутньому може призвести до непліддя.

Є також і безсимптомна форма епідпаротиту, коли людина почувається повністю здоровою. Однак вона є джерелом інфекції.

Важливо пам’ятати, що епідемічний паротит належить до вірусних хвороб, тому єдиним способом запобігання його розвитку є вакцинація.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus