USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині тимчасово заборонять ловити раків

8 Серпня 2016 12:02
Із 20 серпня по 30 вересня у водоймах області заборонено ловити раків, - нагадують працівники Волиньрибоохорони.

Багато хто знає, що собою являють морські або річні делікатеси – різноманітні молюски, креветки чи просто річкові раки. Проте не всі знають, що кількість таких видів безхребетних зменшується з кожним роком все більше й більше. Особливої уваги хотіли б приділити саме річковим ракам, оскільки у водоймах нашої області вони представлені найширше, - повідомляють у секторі іхтіології та регулювання рибальства Волиньрибоохорони.

У період линьки раків, а саме: з 20 серпня по 30 вересня, вилов цих безхребетних заборонено відповідно до п. 4.5. Правил любительського і спортивного рибальства та наказу Волиньрибоохорони № 17-В/Д від 29 липня 2016 року). Про це повідомили у секторі іхтіології та регулювання рибальства Волиньрибоохорони.

Линька раків – це надзвичайно складний процес, механізм якого до кінця й досі не вивчений. Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а у молодих – щоразу при рості і розвитку. Причиною того, що раки, так би мовити, линяють є їхній ріст та розвиток. Через те, що панцир у раків надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости безхребетній тварині, тому такий процес як скидання такого панциру є просто необхідним для розвитку особин. Линяють раки не у норах, а на відкритому простоті, в цей період вони менш всього захищені. Зважаючи на те, що раки у цей період є дуже вразливими, оскільки під час линьки раки скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей, зябер тощо. Саме в основі цього накладено заборону на їхній вилов.

Варто зауважити, що по закінченні терміну заборони на вилов раків заборона на безконтрольний вилов водних безхребетних не знімається. Вже давно введені конкретні обмеження щодо вилову, проте не зайвим буде нагадати ці прості правила: дозволяється одній людині за добу виловити не більше 30 штук раків – раколовкою («хапкою») з діаметром не більше 70 см і вічком не більше 22 мм; волосінню з приманкою і рогаткою; «розщепом» - не більше п’яти снастей на ловця.

Також заборонено ловити раків у темний час доби з використанням підсвічування.

Тому звертаємося до всіх громадян з проханням не здійснювати незаконний вилов раків, оскільки варто враховувати той факт, що річкові раки – дуже цінні безхребетні тварини, які користуються постійним попитом у всіх куточках не лише нашої області, а й по всій Україні. Але, на жаль, констатуємо той факт, що їх природна популяція щороку зменшується і однією з причин тому є їх незаконний вилов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
iuygf Показати IP 8 Серпня 2016 12:19
років двадцять тому потрібно було це зробити! На Варшавке продають мальцов, як ніби серця немає у торгашів
Дон Дигидон Показати IP 8 Серпня 2016 23:12
На варшавке нету речковых, продают со своих искуственных бассейнов, потому они такие маленькие, они продают их круглый год.
іхтіолог Показати IP 9 Серпня 2016 12:10
Мабуть ракі як і коні втікають у Білорусь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus