USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині відкрили сучасне відділення для реабілітації бійців АТО

10 Червня 2015 18:10
Госпіталь для ветеранів війни мріють перетворити на сучасну реабілітаційну клініку.

Більше мільйона гривень з обласного бюджету витратили на ремонт і оснащення фізіотерапевтичного відділення центру реабілітації бійців АТО при обласному госпіталі ветеранів війни. В цьому відділенні фахівці допомагатимуть бійцям побороти стреси, покращити кровообіг, домогтися кращого заживлення ран.

Нагадаємо, 1 жовтня минулого року при госпіталі ветеранів війни відкрили реабілітаційний центр для бійців АТО та їх сімей на 50 ліжкомісць. Від осені там розпочалися ремонтні роботи у фізіотерапевтичному відділенні. І сьогодні, 10 червня, там урочисто перерізали червону стрічку.
Як розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк, на ремонт і оснащення відділення витратили 1,2 мільйона гривень з обласного бюджету. В задумах – створити на базі госпіталю сучасну реабілітаційну клініку, адже в Україні, на жаль, немає такої реабілітації, яку надають за кордоном.

Як розповіла завідувач фізіотерапевтичного відділення Тетяна Гладишко за місяць тут можуть прийняти 1500 хворих.

Ще до ремонту тут проводили електролікування змінними і постійними струмами, магнітотерапію, лазеротерапію. Після ремонту придбали новий лазер, апарат електро- і магнітотерапії, для бальнеології – два душеві гідромасажні бокси.
Власне, медик надзвичайно пишається кабінетом бальнеології, і вважає, що він один з найкращих в області. Тут запрацювали ванни для водолікувальних процедур: в робочому оснащенні замінили сантехніку. Можна тут прийняти підводний душ-масаж, є гідромасажні бокси, перлинні ванни, хвойно-перлинні ванни, джакузі, вихрові ванни для лікування захворювань нижніх кінцівок. У відділенні є й гальванічна ванна, яка покращує кровообіг верхніх і нижніх кінцівок. Вона дуже актуальна, бо після поранень, охолоджень, перегрівів бійці потребують відновлення кровообігу.
У цих кабінетах бійцям допомагатимуть позбутися тривожного синдрому, який є наслідком контузій. Водні процедури покращують самопочуття і настрій.

«Коли ми думали, як краще зробити: чи зібрати всіх в одному місці, чи розподілити по відділеннях, то зупинилися на останньому. Ми вирішили, що там один бачить, як гине його друг, інший п’є з калюжі воду, бо води немає, третій їсть лободу. В того виразка, в того депресія, в того захворювання серця. Тому ліжка виділили в кожному відділенні. Там медикаментозно лікують, а у фізіотерапевтичне відділення приходять для зняття стресу, для покращення роботи шлунку, заживлення ран, виразок, покращення самопочуття і настрою», – розповідає Тетяна Гладишко.

Медик розповідає, що в центрі є пацієнти, які не можуть стояти через параліч кінцівок. Для цього у них є вертикалізатор – апарат, який піднімає хворого, фіксує його і людина може стояти вертикально.

«В нас в кабінеті юнак вперше став на ноги. Батьки так би не втримали. В нас є велотренажери, бігові доріжки, тренажери для активної та пасивної розробки рук і ніг, дошка Євмінова для спинальних хворих», – розповідає завідувач.

До слова, син Тетяни Гладишко теж нині перебуває в зоні АТО вже декілька місяців. Він – офіцер Національної гвардії України.

В госпіталі окрім бійців АТО лікуються й ветерани Другої світової війни, і ветерани Афганістану. Очільник обласної спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович розповів, як свого часу реабілітовувалися вони після повернення з гарячої точки.

«Коли ми поверталися з Афганістану, держава не була готова нас зустріти. В один прекрасний момент ми мусили самі переборювати стреси, були і самогубства, і п’янки – і досі це є в окремих випадках. Бо війна забирає хороші риси характеру, і дає негативні. Тому такі центри – дуже важливі. Ми ніколи не думали, що наші діти будуть захищати рубежі нашої країни. Як ветеран Афганістану пишаюся ними. Це нація, яка готова протистояти будь-якому ворогу», – коментує чоловік.
Волинські волонтери також задоволені співпрацею з госпіталем. До прикладу, Наталія Ариванюк передала відділенню з нагоди відкриття роботу одного з волинських «айдарівців» Руслана Кашаюка, і висловила сподівання, що співпраця між волонтерами і центром буде налагоджена. Адже, каже вона, тут працюють дуже хороші фахівці, а результати обстежень в цьому центрі достойні кращих європейських клінік.
«Висловлюючись від імені волонтерів Луцька, хочу побажати, щоб хлопці були здорові, повернулися до нормального життя, здобули освіту, якщо не мали досі, знайшли достойну роботу. І сподіваюся, що співпраця з іншими лікарнями і госпіталями буде легкою», – додала вона.

Як розповів голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, думка про створення такого реабілітаційного центру на базі госпіталю ветеранів війни зародилася давно, ще до рекомендацій Мінсоцполітики. Проте, коштів на його реконструкцію довелося шукати в обласному бюджеті.

«Ми першими в Україні вирішили зробити такий реабілітаційний центр. У Мінсоцполітики це сприйняли, і через місяць Міністерство нашу ініціативу підняло на республіканський рівень й рекомендувало всім областям включитися в роботу: частково перепрофілювати госпіталі ветеранів війни. З держбюджету коштів не було, але була позиція Міністерства, що воно підтримує цей проект, і для нас це було дуже важливо. Думаю, що згодом ми використаємо можливості з Фонду регіонального розвитку 2016 року, щоб вже наступного року за бюджетні кошти продовжити реконструкцію і відновлення госпіталю. Тут уже держава не «спригне», – заявив очільник ОДА.
Додамо, що з моменту відкриття реабілітаційного центру тут пролікували більше 200 бійців АТО. Та досі залишається питання направлень до медзакладу. Адже, згідно із меморандумом, підписаним між Луцьким гарнізонним госпіталем і управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації, військовослужбовців на реабілітацію в центрі можуть приймати після направлення лікарської комісії. У разі ж, якщо військовослужбовців виписують з госпіталю і надають відпустку, але не дають направлення на реабілітацію, то таких пацієнтів тут прийняти не можуть, бо ці люди закріплені за військовою частиною.

З цього приводу, Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало матеріал під назвою РЕАБІЛІТАЦІЯ ДЛЯ ВОЛИНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ: КОМАНДУВАННЯ НЕ БАЧИТЬ ПОТРЕБИ.

Демобілізованим же бійцям, як і родинам учасників АТО, в цьому плані простіше: вони можуть самостійно звернутися до медзакладу за допомогою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
помiркований Показати IP 12 Червня 2015 22:58
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus