USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині розкопали древнє капище готів

18 Грудня 2009 18:33
Польовий комітет Інституту археології НАН України та ДП «Охоронна археологічна служба України» відзначила цьогорічні досягнення Волинської археологічної експедиції, особливо сенсаційну знахідку готського капища. Археологи краю визнані кращими в Україні.
 
Волинська експедиція вже чимало років проводить дослідження берегів Хрінницького водосховища. Цього року вона була найбільшою не тільки на Волині, але й в Україні.
 
«Ми знайшли древнє капище готів – унікальну пам’ятку, яка не має собі аналогів в Європі. Результати дослідження пролунали на Європейському конгресі археологів у Парижі. Адже відомо більше шестисот жертовних місць, де готи складали дари богам. Проте пам’ятку, де здійснювалося саме жертвоприношення виявлено вперше і саме на Волині», - стверджує доктор історичних наук Денис Козак.
 
Науковець повідав: очевидно, в цьому об’єкті відображені погляди або міфологія кількох народів, які жили на території Західної України – слов’ян, готів та, ймовірно, якісь античні впливи.
 
Унікальність знахідки ще й у тому, що в капищі виявлено велике вогнище. Це притім, що готи зовсім не любили вогонь, не боготворили його. Тому, стверджує археолог, це схоже на елемент слов’янської тризни, на певне «ослов’янення» готів, - пише «Перець по-ковельськи». Довідково:
 
Уперше готи з’явилися на території сучасної Волині в кінці І – на початку ІІ ст. з Мазовії. За деякими дослідженнями слов’яни втікали від них на південь у Подністров’я і навіть на Нижній Дунай.
У праці “Гетика” готський історик VI століття Йордан описав перехід готів з-над Вісли на схід. Він писав, що готи перебували у постійній війні, з жінками і дітьми рухались у Скіфію і досягли Понту, тобто Чорного моря.
 
У другій половині III ст. н. е. готи розділилися на дві групи: остготи розселилися на Нижньому Дніпрі та Надазов’ї, а вестготи зайняли терени між Дністром, Карпатами та Нижнім Дунаєм. З середини ІІІ ст. готи здійснюють численні напади на римські провінції у Подунав’ї.
 
 Наприкінці того ж століття постає готська держава. Найбільшої могутності вона досягла за правління остготського короля Германаріха (350-375) в другій половині IV ст. н. е.
 
Розгромили остготів гунни та анти близько 375 року. Потім частина остготів влилася до гунських військ і пішла з ними на захід. Інші перейшли Дунай і приєдналися до вестготів. Невелика кількість готів залишилася в Криму, де вони проіснували до кінця І тис. н. е.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Таня Показати IP 20 Грудня 2009 18:57
Вітаю волинських археологів із сенсаційною знахідкою. Готське капище це круто! Аж чимось міфічним потягнуло :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus