USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Наприкінці вересня земляни побачать рідкісне астрономічне явище

15 Вересня 2015 18:27
Жителі землі 27 вересня побачать рідкісне астрономічне явище - повне затемнення "супермісяця". Подію, яка трапляється раз на 30 років, анонсували на сайті NASA, - повідомляє depo.ua.

За незвичайним Місяцем зможуть спостерігати жителі обох півкуль.

"Оскільки орбіта Місяця не є ідеальним колом, іноді він, рухаючись нею, опиняється ближче до Землі. Коли Місяць перебуває якнайдалі, він відомий як апогей, а коли найближчий - перигей.

28 вересня ми побачимо повний місяць перигей - найближчий повний місяць ", - пояснив заступник наукового керівника проекту Reconnaissance Orbiter Lunar NASA Ноа Петро.

У перигеї Місяць віддаляється на 31 тисячу миль ближче до Землі, ніж в апогеї, що еквівалентно одному колу оберту навколо Землі. Така близькість робить його на 14% більшим та на 30% яскравішим, на відміну від апогея. Саме тому його і називають "супермісяцем".

"Фізично Місяць не змінюється. Він лише здається трохи більшим у небі. Це не драматично, але він виглядає більше", - каже вчений. Водночас, місячне затемнення зробить "супермісяць" ще цікавішим.

Більш ніж на годину тінь Землі поглинає Місяць, в той час як планета проходить між Сонцем і Місяцем. Востаннє "супермісяць" та місячне затемнення поєднувалися у 1982 році.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus