USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Нацбанк вводить в обіг нову пам’ятну банкноту «Єдність рятує світ»

23 Лютого 2024 23:38
Національний банк України з 23 лютого 2024 року вводить у обіг нову пам’ятну банкноту номіналом п’ятдесят гривень «Єдність рятує світ».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Це друга пам’ятна банкнота, яку Національний банк випускає з початку повномасштабного вторгнення РФ. Вона присвячена незламності українського народу в боротьбі за свободу та європейські цінності, консолідації українського суспільства для захисту територіальної цілісності, а також єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії.

«За ці два роки ми не раз переконувалися в тому, наскільки масштабний вплив війна, розв’язана рф проти України, має на увесь світ. І не існує іншого шляху відновити глобальну безпеку і стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, крім як об’єднаними зусиллями забезпечити Перемогу України... Наша нова банкнота – символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також гартується», – наголосив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Пам’ятна банкнота «Єдність рятує світ» має яскравий та оригінальний дизайн, виконаний вертикально. На її лицьовому боці в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення – образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу.

Читати ще: «І буде весна!»: нову символічну марку «Укрпошти» можна вже купити в Луцьку

У нижній частині, на тлі Земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України. Розміщені між судинами-маршрутами стилізовані серця символізують жертовність і співчуття.

У верхній частині у центрі розміщено водяний знак. Праворуч від поля водяного знака розміщено наскрізний елемент – стилізований шеврон Збройних Сил України та спеціальний рельєфний елемент у вигляді кола для людей із послабленим зором. Ліворуч від поля водяного знака розміщено напис УКРАЇНА та зображення малого Державного Герба України. Під полем водяного знака з обох боків розміщено стилізовану композицію із заповнених та контурних квадратів (центральні квадрати – із позначенням номіналу пам’ятної банкноти), напівпрозорої смуги, що наповнена абрисами логотипа Національного банку України.

Реалізація пам’ятних банкнот здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ з 7 березня 2024 року. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 150 тисяч шт. пам’ятних банкнот, із них у перший день продажу будуть доступні 15 тисяч шт.

Крім того, банкнота поступово реалізовуватиметься і банками-дистриб’юторами (АТ АБ «Укргазбанк», АТ «АБ «Радабанк», АТ «Таскомбанк», АТ КБ «ПриватБанк») в міру їхнього відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Корiнний лучанин Показати IP 24 Лютого 2024 09:18
Ви введiть пам'ятну"весь свiт з нами".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus