USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Обіцяють платити майже $3 тисячі: в Росії масово вербують найманців

23 Грудня 2021 13:43
Журналістка Медузи Лілія Яппарова опублікувала розслідування про набір у Росії великої групи найманців із бойовим досвідом. Рекрутери нібито не називають конкретного завдання, але натякають, що готується «новий проєкт» на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Подібне масове вербування спостерігалося лише у 2014–2015 роках, коли на Донбас вирушило велике угруповання приватної військової компанії Вагнера, пише Новое время з посиланням на Медузу.

Проте поки що незрозуміло, чи справді зараз у Росії готують найманців для участі у бойових діях проти ЗСУ на тлі загрози вторгнення регулярних військ. Альтернативна версія – охорона промислових об’єктів в ОРДЛО та «затикання дірок», спричинене некомплектом особового складу окупаційних корпусів.

Головне з розслідування Медузи – 1. «Звільняти Новоросію»

За інформацією Яппарової, пропозицію поїхати в «оплачуване відрядження в Україну» з кінця листопада 2021 року отримали не лише професійні найманці, а й прості ветерани бойових дій на Донбасі. Про пошук людей розповіли вісім джерел, при цьому жодне ім’я не називається. Це один із вербувальників, колишні бойовики ЧВК та члени Спілки добровольців Донбасу, військові спеціалісти, співрозмовники з армії, спецслужб та спецпідрозділів МВС РФ, які пройшли кампанії в Сирії та Африці.

Колишній найманець ПВК Вагнера (видання називає його Єгором), який воював у Сирії, почав вести переговори з рекрутером, вважаючи, що загін збирають для поїздки на Африканський континент.

На початку грудня вербувальник та Єгор зустрілися, щоб обговорити деталі. Єгор дізнався про ймовірну зарплату (близько 240 тисяч рублів на місяць – приблизно 88 тисяч гривень) та місці тренувань майбутнього загону – навчальному центрі у хуторі Веселий під Ростовом-на-Дону. Саме там сім років тому вагнерівці проходили підготовку перед перекиданням на Донбас.

«Я конкретне запитання поставив: мене турбує трошки розташування твого навчального центру; який напрям? Він каже: ну, туди, – переказує найманець розмову, в якій вперше було згадано Україну. – Я йому: ні, все. На цьому закінчуємо. Я туди не піду».

Аналогічні пропозиції отримали і колеги Єгора, а також мешканці окупованої території, які раніше воювали в лавах угруповань «ДНР» та «ЛНР».

За твердженням джерел, одні вербувальники в Москві намагаються зібрати близько 120 людей з бойовим досвідом, які готові вирушити на три місяці до Донецька. Набір організували вихідці із Росгвардії. «Але коли пропонують контракти, тихо-тихо кажуть, що, мовляв, поїдете від Міноборони», – сказало джерело із системи МВС РФ.

Ще один співрозмовник Медузи – учасник воєнного конфлікту в Україні у 2014–2015 роках – від пропозиції вербувальників відмовився, так і не з’ясувавши, яке саме відомство ті представляють: «Ці люди не мають відношення до армії, а контракт пропонують від Міноборони – тільки не уточнюють від якого. У результаті можуть просто сказати: а укладімо із «міноборони Донецької республіки» контракт!»

Кандидатів, які відмовилися, збентежила і мета «відрядження в Україну». «Сказали: йти звільняти Новоросію, – згадує один із екснайманців. – Я на це посміхнувся й такий собі: ти о**** [здурів]? Тоді він (вербувальник – ред.) сказав: нам повідомлять у момент ікс, які завдання».

Головне з розслідування Медузи – 2. «Все закінчиться пшиком»

Інші джерела Медузи сумніваються, що військові спеціалісти потрібні на Донбасі для бойових операцій. Дехто каже, що загін охоронятиме промислові об’єкти Донбасу під час можливого загострення, зокрема, вугільні шахти.

«Там же кримінальна Тортуга: вбивають одне одного на шахтах, продають [вугілля] наліво [в Україну], – пояснює один із опитаних. – І вирішили піти шляхом ПВК, яка прийде та наведе лад». Вербувальник, який набирає один із загонів, підтвердив, що групу формують, щоб викорінити «місцевий бандитизм».

Ще один екснайманець вважає, що «набір резервістів» викликано кадровим голодом в окупаційних корпусах: «Тобто на передку – п****** [жах], і люди вирушать саме туди, на охорону власне «ЛНР» та «ДНР». А не захоплювати Україну».

Деякі джерела вважають, що людей, з якими ведуть переговори, так нікуди і не відправлять. «Все це закінчиться просто пшиком», – переконаний найманець, який відмовився від бойового відрядження. «Було б реальне загострення, викликали б фахівців – із бронею (бронетехнікою – ред.) і таке інше», – погоджується інший співрозмовник Медузи.

Число відмов від пропозицій рекрутерів є украй високим, з’ясувала журналістка, а рівень підготовки тих, хто погодився, дуже слабкий. Найбільш кваліфіковані найманці зараз перебувають у складі груп ПВК Вагнера у Сирії та Африці, розповів один із колишніх російських силовиків. «У «поля териконів» ніхто не рветься», – заявив він.

«Вони просто не хочуть туди йти, тому що є [українська] регулярна армія: з нею дуже важко воювати, – каже ветеран ЧВК Вагнер. – Якщо є регулярна армія, то втрати будуть великі».

Але набір до загонів не припиняється. За словами обізнаних людей, оголошення про пошук кандидатів для «українського відрядження» у великій кількості публікують на популярному сервісі Авіто, а розміщує їх, зокрема, «Оркестр», як у колах найманців називають ПВК Вагнера. Щоправда, як повідомив журналістам вербувальник цієї компанії, набір нібито ведеться для служби в Африці. «Щодо Лугандонії – не цікаво», – сказав представник ПВК.

Читати ще: Понад 120 тисяч військових РФ перебувають за 200 км від кордону України, – секретар РНБО

Некомплект у «ЛДНР»

В Україні поки що не коментували розслідування Медузи. Водночас інформація про серйозну нестачу кадрів та моральну деградацію окупаційних сил (що може бути однією з причин відправлення на Донбас найманців) публікувалася вже неодноразово.

З весни 2021 року в ОРДЛО розгорнули масштабну агітаційну кампанію, закликаючи місцеве населення на військову службу. Тих, хто вже перебуває у збройних формуваннях, не відпускають зі служби навіть після закінчення контракту. Людям, які мають російські паспорти, не видають їх фізично: документи зберігають у штабах пунктів постійної дислокації підрозділів, повідомляло у вересні Головне управління розвідки Міністерства оборони України.
Колишній ватажок угруповання «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков) відзначав низьке грошове забезпечення «народної міліції» порівняно з окладами ЗСУ. За його даними, рядовий отримує 16 500 російських рублів (близько 6000 гривень). «Особисто мені дуже хотілося б уточнити: а чому все-таки укри цінують своє «гарматне м’ясо» вп’ятеро дорожче, ніж росіянська влада оцінює ризик російських громадян, які служать у корпусах «ДНР» та «ЛНР»?» – писав терорист у Telegram.

У «армії ДНР» величезні «дірки» на лінії фронту через дефіцит особового складу, що дозволяє ЗСУ робити засідки на членів незаконних формувань та заходити на підконтрольну їм територію «без особливих складнощів», визнавав пропагандист «ДНР» Владлен Татарський.

В окупаційних військах на Донбасі величезний некомплект і конкуренція між військовими частинами йде за будь-яких вояків, у тому числі за тих, хто покинув свої попередні військові частини, писав український журналіст Юрій Бутусов. «Практично у всіх оголошеннях є пункт – вирішення питань з НУК (невиконання умов контракту), а також із СЗЧ (самовільне залишення частини). Це означає, що бійців «ЛДНР» у більшості випадків готові зарахувати у нову частину за будь-яку ціну, без урахування їхньої кар’єри. Також очевидно, що широке поширення НУК та СЗЧ у окупантів пов’язане з категоричним небажанням командирів частин переводити військовослужбовців в інші частини за будь-яких обставин. У 9-й полк морської піхоти наймають навіть із непогашеною судимістю. Це дозволяє знайти роботу багатьом маргіналам із Росії», – наголошував він.
Вагнерівці в Україні

Влада Росії багато років заперечує існування приватної військової компанії Вагнера, відхрещується від неї і ймовірний засновник групи – російський ресторатор Євген Пригожин, наближений до президента РФ Володимира Путіна («кухар Путіна»). Водночас ЗМІ з 2015 року писали про її діяльність, а Євросоюз у грудні 2021-го затвердив санкції проти ПВК. До списку санкцій потрапив, зокрема, Дмитро Уткін – його в ЄС називають командиром ПВК, який «відповідав за координацію та планування операцій з розміщення найманців... в Україні», а також відповідає за підрив суверенітету та територіальної цілісності України.

Російське видання The Bell у 2019 році з’ясувало, що найманці із цього угруповання засвітилися в Україні ще під час силової анексії Криму, а всерйоз випробувати сили ПВК вдалося вже під час подій на Донбасі.
Уткін (праворуч) та інші вагнерівці на прийомі в Кремлі
Уткін (праворуч) та інші вагнерівці на прийомі в Кремлі
За даними СБУ, вагнерівці були причетні до катастрофи транспортного ІЛ-76, який перевозив українських десантників до Луганського аеропорту 14 червня 2014 року. «Слідство має підстави говорити, що два члени угруповання Вагнер безпосередньо стріляли з ПЗРК по Іл-76. Службою було встановлено 1570 імен та установчих даних бойовиків ПВК Вагнера, зокрема тих, хто загинув на території України», – заявляв у 2017 році тодішній голова СБУ Василь Грицак.

Український центр аналітики та безпеки повідомив 2021 року, що під час бойових дій на південному сході країни було знищено 35 бойовиків групи Вагнера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
песков Показати IP 23 Грудня 2021 14:16
Медуза сидит на грантах США...
Клава Показати IP 23 Грудня 2021 14:16
.. а міжнародне право мляво жує соплі..
Рогуль галіцайський Показати IP 23 Грудня 2021 14:53
То таки лучче чим в Польши.
Петро Показати IP 23 Грудня 2021 14:54
Де можно записатися??? Дайте адресу.
Ага Показати IP 23 Грудня 2021 15:14
І що далі? Навіщо малювати не те, що є, а те, що хочеться бачити? Чи так вже в ду....і крутить довести країну до стану війни?
Я Показати IP 24 Грудня 2021 07:21
Журналістка Медузи - далі можна не читати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus