USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Оформлення субсидії на Волині: погляд конкретної родини

4 Вересня 2015 09:32
Мешканець Ковеля, 81-річний Петро Швай каже, що йому відмовили в отриманні субсидії. Та ще й позбавили пільг, якими донедавна користувалася родина. Про це інформує Слово Волині.

Петро Швай (на фото) проживає в Ковелі в одній з п’ятиповерхівок. За плечима – понад півстоліття трудового стажу, з яких лише на керівній роботі – 33 роки. Основними своїми життєвими принципами Петро Михайлович вважає взаємну чесність та порядність. А цього нині, вважає Петро Михайлович, дуже не вистачає людям. Йому нестерпно болить душа, коли бачить несправедливість або зневажливе ставлення працівників до своїх службових і професійних обов’язків. А нещодавно мав такий неприємний випадок:

– Моя родина – одна з тих, кому не довелося цієї весни стояти в довжелезних чергах із документами в руках на отримання субсидії. Адже нам її держава надала ще торік. Дохід моєї сім’ї – дві пенсії, проживаю разом із дружиною в трикімнатній квартирі. В опалювальний період (жовтень 2014 – квітень 2015 роки) за житлово-комунальні послуги ми платили близько трьохсот гривень, адже я ще маю пільгу чорнобильця II категорії. Очікували, що і тепер матимемо субсидію від держави, тому досі платили за попередніми розцінками. Однак із міського управління соціального захисту населення днями надійшла відмова, а за нею і квитанції зі значними сумами боргу. Зателефонував в управління за роз’ясненням. Там підняла слухавку розгнівана працівниця і відразу випалила, щоб особисто прийшов до них. Я намагався ввічливо жіночці пояснити, що не можу, бо погано і пересуваюся, і бачу, але вона не стала мене слухати і кинула трубку телефону.

Я не розумію, чому зараз, коли тарифи на ЖКП просто захмарні, моя родина зосталася без субсидії. Дуже хотілося б дізнатися і про причину відмови, але як це зробити, поки не знаю.

Пояснити, як вирішити усі проблемні питання оформлення житлових субсидій, погодилася директор департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Оксана ГОБОД.

«Нульова» субсидія – це не відсутність допомоги

Чиновниця пояснює: якщо субсидія нарахована у розмірі нуль гривень, нуль копійок, то це означає, що в літній період розмір плати за комунальні послуги не перевищує розміру обов’язкового платежу, який повинен сплатити громадянин. Натомість після настання опалювального сезону і відповідно – використання більшої кількості газу, розмір субсидії автоматично буде перераховано. Відтак, власник «нульової субсидії» отримає свої пільги на оплату ЖКП лише взимку.

На грубіянство з боку працівників, які призначають субсидії, можна скаржитись Оксана Гобод переконує, що кожна людина заслуговує на відповідне до себе ставлення. Втім, волиняни повинні розуміти, що зателефонувавши в орган соціального захисту населення, вони не зможуть відразу отримати всі відомості щодо особливостей призначення субсидії для їхніх родини. Адже для цього працівник повинен піти в архів, знайти особову справу, вивчити її, а це, як відомо, – справа не кількох хвилин. Тому пропозиції прийти за роз’ясненнями в управління не варто сприймати як недбальство.

Водночас, якщо в розмові з громадянином працівник проявив грубощі, на його дії можна скаржитись начальнику управління соцзахисту населення або в органи місцевого самоврядування (міські та районні ради).

Цікаво, що роботу працівників ковельських відділень соціального захисту обласні чиновники перевірять найближчим часом, адже в районі поки незрозуміла ситуація із призначенням субсидій.

Немічна людина може оформити субсидію через свого представника

Зі слів Оксани Гобод, якщо людина має певні вади здоров’я, через які не може самостійно пересуватись, допомогти в оформленні субсидій їй можуть рідні або ж працівники територіального органу соціального обслуговування, де вона повинна бути зареєстрована.

– Якщо людина хвора і самотня, нею опікується територіальний центр соціального обслуговування, а якщо вона не перебуває там на обліку, значить, є інші доглядальники, які можуть допомогти із субсидіями, – наголошує директор департаменту соціального захисту населення.

Підвищення тарифів потрібне для встановлення справедливості

В багатьох українців постає питання: для чого підвищувати тарифи на комунальні послуги, якщо великій частині населення доведеться їх же компенсовувати? Втім, в Уряді наполягають на тому, що встановлення ринкової ціни на газ – одна з основних реформ, яка передбачає перехід до сучасної енергоефективної системи надання комунпослуг. Тепер, за словами урядовців, олігархи та бізнесмени платитимуть справедливу ціну, а не отримуватимуть дотацію з бюджету для оплати енергоносіїв.

Житлові субсидії нараховують лише на теренах колишнього Радянського Союзу

Зі слів Оксани Гобод, компенсації за житлово-комунальні послуги надаються й в інших країнах СНД. Але їх давно вже немає в Євросоюзі, де будь-яка соціальна допомога надається адресно.

Втім, наша система соцзахисту все ще має «хвости від Радянського Союзу», які в майбутньому хочуть «обрізати».

Жінка розповідає, що відповідні стратегії та програми уже були написані, але втілити в життя їх не вдалось через волю політиків, адже кожна нова влада мала власні погляди на систему соціального захисту.

Наталія УСТИМУК

Віталія САХНІК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
К. ХОМІК Показати IP 4 Вересня 2015 09:55
Зателефонував в управління за роз’ясненням. Там підняла слухавку розгнівана працівниця і відразу випалила, щоб особисто прийшов до них. Я намагався ввічливо жіночці пояснити, що не можу, бо погано і пересуваюся, і бачу, але вона не стала мене слухати і кинула трубку телефону. Якщо мало місце таке відношення,то її негайно необхідно звільнити,а начальницю на переатестацію !
Сагаль Д.А. Показати IP 4 Вересня 2015 09:58
Нестриманим,неврівноваженим і бездушним людям - не місце роботи в структурах соціального захисту населення .
109 до Сагаль Д.А. Показати IP 4 Вересня 2015 12:59
ТАке це розсадник саме таких-неврівноважених і розгніваних.
Лучанка Показати IP 4 Вересня 2015 11:29
а що..жіночка цілими днями сидить на роботі..ду*ця росте не в зовсім привабливому вигляді для мужчини...вічно оці виставляння за дні народження--тортики печива.бутербродики салатіки....от і мають потім рятувальні круги на пузіках....от і не хоче її чоловік а хоче гарну струнку, яка дивиться за собою і не пиляє мізки....тому й нервові
Анонім Показати IP 4 Вересня 2015 14:26
У них безкультурщина страх.... кричать верещать, вимагають самому привозити всі довідки ..... привіз, а ім зміст не понравився....ше раз направили...... а там мозки довбали в ківерцях з травня по серпень.....і вот у вересні сказали......вам субсидія на неопалювальний сезон не надається.....коли колезі маючи зарплату у тритчі більшу..... та одну лише дитину призначи без будь-яких проблем......вот нам єврожо....а
Наталя Показати IP 10 Листопада 2015 18:49
В квитанціях неможливо розібратися , а щоб піти ,там кілометрові черги .Напевно це комусь вигідно?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus