USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Олика може стати туристичною родзинкою України, - Констанкевич

4 Травня 2017 18:35
Днями в Сенаторській залі Королівського Замку у Варшаві відбулася IIІ звітна конференція Фонду Культурної Спадщини Польщі. У конференції взяли участь представники від України, зокрема, народний депутат України від УКРОПу Ірина Констанкевич, голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеслав Рубльов та депутат облради, укропівець Олександр Омельчук, помічник-консультант народного депутата Лариса Понєдєльнік.

Про це повідомили у прес-службі волинського УКРОПу.

Під час робочої зустрічі обговорили питання відновлення історичної культурної спадщини у селищі Олика Ківерцівського району. Нагадаємо, що у 2013 році польський Фонд культурної спадщини почав консерваторсько-відновлювальні роботи, метою яких є повернення храму в Олиці колишньої величі. На ці роботи Міністерством культури і Сенатом було виділено вже 2,5 мільйона злотих.

Польським і українським реставраторам вдалося забезпечити реконструкцію костелу, відновити розібрані конструктивні елементи, а також провести реставрацію штукатурки, вікон, віконних ґрат і даху.
Варто зазначити, що Олицький костел-колегіат – визначна барокова пам’ятка сакральної архітектури ХVII століття, яку на сьогодні визнано найгарнішим римо-католицьким храмом на Волині.

Ірина Констанкевич наголошує, що такі культурні пам’ятки необхідно відроджувати, насамперед, для виховання у наших громадян любові і пошани до духовної історії.
«Ми будемо приділяти увагу таким історичним об’єктам, адже це не лише польська, але й українська історична спадщина. В Олиці чимало пам’яток, які можуть перетворити цей населений пункт у туристичну родзинку Волині та України. Цьому передуватиме довгий шлях наполегливої праці, але він вже розпочатий і ми не зупинимось впевнено ним крокувати», – зазначила нардеп.
До слова, Ірина Констанкевич займається питанням реставрації храму та відновлення історії селища Олика майже рік. Зокрема, будучи депутатом Волинської облради, Ірина Констанкевич внесла зміни до регіональної програми підтримки культури щодо виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції костелу-колегіату. Також за ініціативи нардепа було організовано засідання круглого столу стосовно дослідження Олики і Ківерцівщини, а 21-22 вересня 2017 року буде проведено Міжнародну наукову конференцію «Олика та Радзивілли в історії України, Польщі та Білорусі».

Також під час конференції представниками УКРОПу з польськими колегами обговорили питання залучення коштів на розчищення частини підземелля римо-католицького костелу Петра і Павла, що у Луцьку.
За словами Ірини Констанкевич, увагу приділили і реставрації будинку Габріелли Запольської, що у селі Прилуцьке Ківерцівського району. Вирішення цього питання пришвидшиться, якщо місцева влада знайде можливість виготовити проектно-кошторисну документацію на даний об’єкт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
семьон семьонич горб Показати IP 4 Травня 2017 20:39
Ото покатаються по світу, дупи провітрять, фейси розумні пороблять, полазять по ресторанах і все-робота скінчилась. А Олика як була славна псіхушкою так і залишиться .Яка там реконструкція- там мільйони доларів треба. Радзівіл там у шостій палаті .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus