USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Отруйні гриби: як вберегтися від небезпеки

2 Вересня 2016 16:07
У розпал грибного сезону Міністерство охорони здоров’я України вкотре попереджає про небезпеку отруєння грибами.

Лікарі наголошують: найчастіше люди отруюються блідою поганкою, яку помилково сприймають за їстівні печериці чи сироїжки. Причиною отруєння може бути й неправильне приготування їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих, тих, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Крім того, отруїтися можна грибами, які зібрані поблизу автомагістралей та промислових підприємств. Адже вони нагромаджують у собі токсичні елементи (свинець, ртуть, кадмій, миш’як тощо).

Про це йдеться у матеріалі щотижневої газети Волинські Новини (31).

До слова, як повідомили у «Волинському обласному лабораторному центрі Міністерства охорони здоров'я України» з початку року в області зареєстрували 9 випадків отруєння грибами, в тому числі 4 дітей (Горохівський, Турійський, Ковельський райони та міста Луцьк та Нововолинськ). Потерпілі пов'язували своє захворювання із вживанням зморшків, рядівок, дощовиків несправжніх, маслюків, лисичок, бабок тощо.

Серед клінічних ознак отруєння грибами – загальна інтоксикація організму, головний біль та біль у животі, нудота, запаморочення, кволість, блювота, пронос (нерідко з кров’ю), іноді й втрата свідомості. У деяких хворих проявляється блідість та жовтуватість шкіри.

Медики радять негайно викликати швидку, якщо після споживання грибів помітили вказані ознаки отруєння. До приїзду лікарів слід промити шлунок слабким соляним розчином та випити багато рідини. Навіть при полегшенні стану треба обов’язково звернутися в лікарню. Варто пам’ятати, що усі члени родини, які вживали гриби навіть у незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння, все одно підлягають госпіталізації. Адже ці ознаки можуть виникнути через дві-три доби.

При отруєнні грибами слід уникати самолікування. Що більше токсинів потрапить у кров, то важчим буде перебіг отруєння.


АБИ НЕ ОТРУЇТИСЯ ГРИБАМИ:

не варто купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше придбати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль;

не збирати невідомі, старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях. Під час посухи гриби краще не брати взагалі;

треба ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування;

відібрані гриби треба промити кілька разів (не менше як три) і відварити у підсоленій воді протягом 30 хвилин;

готові страви з грибів слід зберігати у холодильнику в емальованому посуді не більш як добу;

краще не вживати грибні страви дітям, вагітним та жінкам, які годують грудьми.

Галина ТЕРНОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus