USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Палаци Волині: камерні Голоби

11 Червня 2023 11:04
Затишний, камерний, спокійний – як ще можна означити давній палац Вільгів у Голобах? Занедбаний.

Голобами можна захоплюватися довго. Тут і давні храми, палац і навіть пункт геодезичної дуги Струве, пам’ятки ЮНЕСКО. Правда, останній на поверхні ніяк не показаний – він поки що тримає таємниці в землі і в книжках з історії.

Голоби розташувалися в середній частині сучасної Волинської області. Нині в містечку проживає трохи більш як чотири тисячі жителів. Воно існує вже щонайменше 500 років. Голоби, як і більшість подібних містечок, вряди-годи передавали (купували, дарували, записували тощо) у власність різним магнатам. Оскільки поселення дуже постраждало під час Північних воєн і в 1708 році було спалене дотла, у той час було засновано неподалік нові Голоби. У XVIII столітті Голоби належали Вільгам, представникам давнього шляхетському роду Речі Посполитої.

Їхні нащадки і почали розбудовувати палац. Немає точних відомостей, коли саме – на початку XVIII століття чи вже в другій половині. Як було заведено, садибу зводили разом з парком і порядкуванням природного ландшафту. Палацовий комплекс оточував парк площею 15 гектарів. Липи, пірамідальні італійські тополі та ялини, надвіслянські тополі, каштани, дуби, клени, акації прикрашали його.

Читати ще: Палаци Волині: горохівська резиденція Стройновських

Палацовий комплекс складався з кількох окремо розташованих споруд. На територію двору в’їжджали крізь браму у вигляді двоповерхового будинку з проїзною аркою посередині. Брама мала чотирискатний дворівневий ґонтовий дах і оздоблені пілястрами фасади з балконом. Посеред даху – купол. На ньому на металевому стержні висів викарбуваний герб Вільгів з зображенням єдинорога.

Напроти брами стояв основний корпус палацу. Історик Роман Афтаназі не зміг знайти відомостей про вигляд обійстя зовні і всередині. Єдину оцінку можна давати з малюнка Наполеона Орди, зробленого через 100 чи більше років після побудови. Малюнок з підписом Brama i ruiny pałacu Familij Wilgów показує вигляд уже після пожежі. Історик припускає, що сам палац міг походити зі старіших часів.
Малюнок Наполеона Орди біля 1870-х років
Малюнок Наполеона Орди біля 1870-х років
У сусідньому будинку була велика концертна зала з місцем для оркестру. Тут також давали театральні вистави. Тут же була невелика оранжерея для вирощування пальм і фігових дерев. Там сімейство любило влаштовувати кавові посиденьки. Цей корпус після пожежі ХІХ століття зробили житловим, а в міжвоєнний час перебудовували. Оранжерею розібрали. Натомість прибудували частину з бароковим фронтоном і колонами, які підтримували балкон.
Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Зображення з книги Романа Афтаназі Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej
Усе це збереглося до нашого часу, хоч і в зміненому вигляді, крім основного корпусу палацу. Брама втратила купольну надбудову. Парк суттєво зменшився у розмірах і його не доглядають, як раніше. Найгірша ситуація з бічним палацовим будинком, якому добудували колони.
Сучасний стан. Фото з Вікіпедії
Сучасний стан. Фото з Вікіпедії
Він перебуває у дуже занедбаному стані, без вікон, стіни руйнуються, підлоги і перекриття вже нема. З 1979 року це пам’ятка архітектури. У колишній в’їзній брамі зараз церква.

Олександр КОТИС
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Тарас Показати IP 11 Червня 2023 14:37
Зато молодим сім'ям участків немає,безплатно в того парторга тільки повестки є.
Анонім до Тарас Показати IP 11 Червня 2023 19:08
А при чому тут участки, коли йдеться про культурну спадщину? На городі лобода, а в Києві дядько?
Вітовт Показати IP 11 Червня 2023 15:20
Скажіть, а чому оті, так звані, історики викладають матеріал так однобоко, упереджено і в політично-ідеологічну вигоду одній стороні ! Чи то із неусвідомлення важливості політичної кон'юктури, чи то від своєї меншовартості ? Чому відсутні урівноважучі історичні матеріали про пам'ятки української культурної спадщини на давніх історичних українських землях - тій самій Холмщині, Берестейщині, в Кобрині і т. д. Не знаємо, не можемо, чи може свідомо не хочемо ?
Суддя Дреддд до Вітовт Показати IP 11 Червня 2023 16:24
Якщо володієш інформацією - напиши, ніхто ж тобі Вітовте не забороняє. Із задоволенням ознайомимось...
Петро до Вітовт Показати IP 11 Червня 2023 17:58
Ми обов*язково попросимо Котиса (милий Котик), аби він, спеціально під замовлення розумника "Вітовта", поїхав в "братню" нам Берестейщину і Кобрин (територія Білорусії) і написав кілька есеїв про культурну спадщину цієї місцевості. Це з тим, щоб згаданий коментатор з яскраво вираженим і болісним відчуттям "важливої політичної кон*юнктури", не почував себе меншовартісним.
Альп-418 Показати IP 11 Червня 2023 20:50
Ця локація ще років 20 тому мала шанс стати брендом, наприклад, готельного сектора. Але пост-совкова психологія місцевих чинуш дорешти похоронила цю пам'ятку. Сам не гам і комусь не дам... А історія цього об'єкта за радянських часів - це взагалі морок. Тут і свинарник був, і страшний інтернат для дітей з псих.інвалідністю - мабуть десь ті Вільги кармічно "наслідили" по-чорному, раз їхня домівка таке мусила проходити. Доречі, тут була крутезна антикварна бібліотека, яку зкомуниздив один із чергових більшовицьких управлінців. Словом, серце болить за наше роз3,14-ство...
Петро Показати IP 12 Червня 2023 05:20
Це більшовики наслідили. І це відлуння жило до падіння сересер. В нинішньому музеї-садибі композитора Ігоря Стравинського в Устилузі більшовики тримали склад топливно-мастильних матеріалів і запчастин. Донині там пахне соляркою - навіть після кількох капітальних ремонтів. Це їхній "почерк": вівчарники в церквах, бази (в соборі Петра-Павла у Луцьку "квартирувалась" база госптоварів). Ну, і т.д. Це приклад варварства і мародерства, яке не повинне повернутись.
тверезий Показати IP 12 Червня 2023 15:51
Коротше не має німців, комуністів, євреїв... є українці котрі за 30 років остаточно усе засрали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus