USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Під загрозою зникнення з карти України – відоме озеро Нечимне

6 Березня 2009 12:47
Через десять років, якщо не вживати ніяких заходів, на Волині зникне відоме усій країні озеро Нечимне (Ковельський район), на берегах якого неодноразово відпочивала поетеса Леся Українка. Про це розповів голова постійної комісії обласної ради з питань екології, начальник Держекоінспекції на Волині Олег Кіндер під час підведення підсумків роботи водогосподарських об’єктів області, - 6 березня інформує репортер «Волинських Новин».
Якщо не проводитимуться очистки озера Нечимне, то воно може за років десять зникнути, - сказав Олег Кіндер.
До того ж, за його словами, мова йде не тільки про це озеро. «Ми сьогодні маємо на Волині до двох десятків озер, яких може спіткати доля цього озера», - додав пан Кіндер.
Довідково:
Переважна більшість волинських озер, в тому числі і Світязь, карстового походження, інші – заплавні. Десятки з останніх зачепили негативні наслідки процесу евтрофікації – заростання болотяною рослинністю, внаслідок чого накопичуються величезні запаси мулу – сапропелю і водночас відбувається наступне обміління та заболочування.
Запаси сапропелів на Волині обчислюються 74 мільйонами тонн. За цим показником Волинь посідає в державі перше місце.
Озерний мул можна використовувати не тільки як сировину для приготування органічних добрив, а й як кормову добавку для тварин, а також у медицині, промисловості.
Усій країні відоме озеро Нечимне, що у Ковельському районі. На початку минулого століття на його березі, в гостях у Лева Скулинського, неодноразово бувала видатна українська поетеса Леся Українка. Вважається, що саме краса та таємничість цих місць надихнули поетесу на написання драми-феєрії «Лісова пісня».
На жаль, у 1980-х роках на мілководдях озера, що є заказником, з метою поліпшення кормової бази для диких качок був розсіяний в’єтнамський рис. Рослина розрослася настільки сильно, що перетворила озеро в болото. У 2007 році на берегах Нечимного розпочалися роботи з порятунку унікального озера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus