USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Після 40 років обов'язково контролювати вміст цукру в крові,- лікарі

11 Вересня 2013 10:25
Щороку 80-90 волинян з діагнозом «цукровий діабет» отримують групу інвалідності. Всього у області 890 інвалідів з такою хворобою. Про це розповіла завідувач ендокринологічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Лариса Джанкарашвілі.

«Цукровий діабет – це хронічне захворювання. Неправильне або невчасне лікування може призвести до руйнування судин, гангрен, виразок, втрати зору. 50 відсотків людей, які помирають з нирковою недостатністю – хворі на діабет. Більше половини випадків втрати зору – теж результат цієї хвороби. У хворих з високим рівнем цукру в крові в 200 разів частіше виникає гангрена навіть без травматизму», - каже медик.

Торік на Волині померло 783 людини, у яких був діабет з ускладненнями, з них у 62 випадках причиною смерті стала саме ця підступна хвороба.

«Щороку кількість хворих, які отримують інсулінотерапію зростає. Якщо у 2000 році таких людей було півтори тисячі, то торік інсулін кололи уже більш як трьом тисячам діабетиків. Щоправда, варто сказати, що порівняно з попередніми роками на Волині знизився показник ускладнень цієї хвороби. Це пов’язано з вчасним її виявленням, та й інсулін почав випускатися ліпшої якості», - зазначила Лариса Джанкарашвілі.

Діабет не вибирає ні посад, ні віку, ні статі, - зазначає медик. Майже 150 волинських дітей мусять колоти собі інсулін, аби повноцінно жити. Медик запевнила, що держава на 100 відсотків забезпечила Т–смужками та глюкометрами дітей та вагітних жінок.

Лікар наголосила – після 40 років ризик захворіти на діабет збільшується. Кожна людина повинна у цьому віці обов’язково перевірити рівень цукру в крові й повторювати такі аналізи кожних три роки.

«До прикладу, до нас звернулася жінка з Нововолинська, але вже в такому стані, що йшлося не просто про лікування, а й про можливу втрату працездатності. У неї була вже флегма стопи», - резюмувала Джанкарашвілі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus