USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Показали «обличчя Луцька» 1950-1960 років

18 Січня 2016 19:00
Люди і Луцьк сталінсько-хрущовських часів показали у мережі. Так, спонтанний флешмоб організували учасники у групі «Збережемо древній Луцьк» на Facebook. Усі охочі публікують фотографії з родинних альбомів, - інформують Хроніки Любарта.

Цінність світлин виходить далеко за рамки лише родинної історії, адже на них – «обличчя Луцька» 1950-1960 років з людьми і їхнім побутом, зі старими вуличками, радянським благоустроєм, забутими куточками і втраченими будинками. Те, що зазвичай не потрапляло в офіційні фотоальбоми і путівники радянського Луцька.

Так, на знімках можна побачити майже не фотографовану вулицю Крилова. У 1960-ті роки вона зберігала багато на сьогодні втрачених елементів благоустрою – металеве обрамлення дерев, ринви, декор будівель, бруківку Трилінського, відкриту в 2015 році. Не менш важливо і те, що на світлинах – мешканці вулиці, які на той час складалися і з довоєнних «автохтонів» і з приїжджих.

Інша частина знімків показує, яким був нинішній Театральний майдан 40-60 років тому. На місці цуму – пам’ятник Леніну і Сталіну, який потім замінили зменшеною копією однієї з кремлівських веж. На місці драмтеатру – парк, в якому у 1960-х стояв ще один пам’ятник Леніну. Також трапляються фотографії будівництва центрального парку, вулиці Леніна (проспекту Волі) тощо. З фотографій можна також дізнатися, якими були старі ліхтарі, міліцейські будки, світлофори.

Більшість знімків супроводжується описами користувачів, які їх опублікували. У них описується історія власної родини на фоні стану Луцька тих часів. Така акція показує, що історія міста крізь призму родинної історії його мешканців може бути дуже цікавою і доповнювати хроніку минулого живими свідченнями й неповторними розповідями.

Перехрестя Волі з Шопена. Автобус їде в напрямку цуму. Фото Олени Михальчук

Роботи з осушення території, де розпланували центральний парк. Фото Вадима Нечаєва
Благоустрій території між парком і ансамблем з будівлею обкому. Фото Світлани Андрейчин з архіву Ростислава Метельницького
Дівчинка на фоні кремлівської вежі в районі нинішнього цуму. Фото Сергія Ткачова
Таким був паркан навколо міського парку, де потім збудували драмтеатр. Приклад благоустрою повоєнного Луцька. Цим парканом замінили той, що був тут спочатку - з цегли заводу "Лучанин". Фото Вадима Нечаєва
Вулиця Крилова і її мешканець. Фото Вадима Нечаєва
Бригадири Луцької швейної фабрики на теперішній вулиці Сенаторки Левчанівської (Мєдвєдєва). Фото Олени Михальчук


Скульптури в парку біля дитячої залізниці. Парк заснували в 1920-х роках, коли збудували урядовий житловий квартал на Шопена. Фото Сергія Ткачова
Біля міського парку. Фото Вадима Нечаєва
Лучанки, середина 1950-х. Фото Олени Михальчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Ас Показати IP 18 Січня 2016 19:09
Культура Архітектури була не то що зараз
Ольга Кожемякіна Показати IP 18 Січня 2016 19:37
Трохи неправильно робити підписи: "Фото Олени Михальчук. Чи - фото Вадима Нечаєва"... Тому що не вони робили ці фото,а лише виклали в мережу з родинних альбомів. А щодо фото з автобусом, то якраз фотографувала тоді я, а моя сестра Олена зараз виклала в альбомі групи....
Лучанин Показати IP 18 Січня 2016 20:34
Які жіночні, шляхетніі, романтичні лучанки 50-х ! А сьогодні:- пірсінг в носі і в пупі,тату на дупі, закручені різнокольорові пазюрі, цьмочкі на голові, макіяж індійців племені черокі і мобіла, приклеєна до вуха. Куди я попав, де мої вєщі ?
Анонім до Лучанин Показати IP 18 Січня 2016 20:57
Чероки - это Америка. Следовательно индейцы, а не индийцы - жители Индии.
123 до Анонім Показати IP 19 Січня 2016 00:22
Правильно має бути індіанець, а не індієць (індус) в даному контексті - "уйдзі працівний")
АС до Лучанин Показати IP 18 Січня 2016 23:18
Постаріли Ви от і все,через 50 років молодь невідомо яка буде,а ці з пірсингом і тату будуть точно такі самі коменти писати
Анонім до Лучанин Показати IP 18 Січня 2016 23:29
Лучанин, тебе часом не Леонід звать?
Лучани Показати IP 18 Січня 2016 22:38
Молодці, дуже цікаво, продовжуйте!
Дід Свирид Показати IP 18 Січня 2016 23:32
Я ото прєдивєвсь і зобачив тую бруківку якую Кубіцький нидавно найшов пуд асфальтом на Крилова.Ото колись було врем’я.
До Сергія Ткачука Показати IP 18 Січня 2016 23:33
Щодо фото ... скульптури в парку біля дитячої залізниці .(на фото жінка з двома дітками) Де знаходилася така скульптурна композиція . точне місце ? В якому році бул зроблена фотографія ?
злий до До Сергія Ткачука Показати IP 19 Січня 2016 09:10
Здається це місце там, де залізнична колія робить поворот на право(за теперішним концертним залом ПУМ) З тих композицій тільки слоненя і залишилось(дивом)
на памяті Показати IP 19 Січня 2016 08:18
Цікаві фото. Час моєї юності і студентських років. Луцьк - Львів... Луцьк тоді був затишнішим, і сніг білішим, і сонце - яскравішим, і сіль - солонішою, і дівчата... цнотливішими і смачнішими. Дівчата були натуральними, без силіконових сісьок, без вставних щелеп, з волоссям на лобку... А зараз... І поцілунки їхні були пекучими, як удар струму. А нині стоять на площах і облизують одне одного, як корова облизує новонароджене теля.
лучанин Показати IP 19 Січня 2016 10:17
волосся під пахвами на ногах і на лобку....фу яка гидота
перехожий до лучанин Показати IP 19 Січня 2016 11:18
дякую за фото. як зараз все примітивно аж гидко
До АСа Показати IP 19 Січня 2016 11:56
Да... , тоді і культура культури не така була. І презервативи не так гнулися...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus