USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Політолог Волині:віру в підписання Угоди з ЄС влада вбиває остаточно

14 Листопада 2013 19:00
Волинський політолог, голова Асоціації молодих політологів і політиків Олександр Новосад поділився думками щодо розвитку сценарію у Вільнюсі в листопаді цього року, - інформує Четверта влада.
- Чи буде підписана угода про Асоціацію з ЄС? Які Ваші прогнози?
- Якщо декілька тижнів тому ще простежувалося єднання прагнень і партії влади, і опозиційних сил через зовнішньополітичний тиск Росії в один вектор міжнародної політики, то зараз ситуація розгортається переважно не на користь України. Більш за все висновки комісії Кваснєвського та Кокса будуть досить критичними хоча й дипломатично толерантними.
Не лише не зникли політичні проблеми – вибіркове правосуддя, корумпованість у вищих органах влади, зневажання численних демократичних стандартів, недотримання багатьох обіцянок Європі на рівні вищого керівництва. Минулого тижня представники Євросоюзу ще побачили і деякі розбіжності в середовищі партії влади. Регіонали аргументують все це внутріпартійною демократією, недосконалістю опозиційних законів, щоб випустити Тимошенко. Але раз її вже не за правилами посадили, то чому не можуть і випустити лише з президентської волі? Бо її нема. Якби Янукович хотів випустити Тимошенко – він це б зробив. Оточення Януковича вустами керівника фракції регіоналів Єфремова потрохи готує нас до іншого сценарію: мовляв, нічого страшного, якщо угоду про асоціацію з ЄС не підпишуть.
У регіоналів взагалі проблема зовнішньополітичного вибору, бо половина виборців за співробітництво з ЄС, половина – за Митний Союз. Тому неправильно протиставляти ці речі згідно з російським сценарієм, наче паралельні реальності.
Однак важко тепер переконати свого виборця, якому втокмачували в голову схему за принципом окремих дітей рівня дошкільних навчальних закладів або молодшої школи: «зі мною можна дружити лише так, щоб не дружити з ніким іншим». Ці аргументи північного сусіда не раз використовували наші проросійські політичні сили. Тобто, вибирай: Росія або ЄС.
Але всі, хто вже став дорослим, чудово знають, що успішні менеджери заради просування бізнесу намагаються прекрасно налаштувати ділові стосунки з кожним партнером. Українська влада зараз старається говорити, що співпрацюватиме з усіма заради просування національних інтересів. Однак важко перебити стереотипи, які ці ж люди самі колись формували в часи власної опозиційності «помаранчевій команді» та в процесах попередніх виборчих кампаній.
- Які зміни варто очікувати українця після підписання угоди?
- Підписання Угоди про Асоціацію з ЄС – це не лише важливий політичний, але й психологічний чинник. Відбудеться покращення стосунків із сусідніми державами. Рівень російської інформаційної істерії теж спаде за якийсь час. Проте відтермінування угоди до наступного року (нова невизначеність) дозволить Росії сповна насолодитися цією подією, а вітчизняній дипломатії завершити рік черговими мінусами.
- Як вплине підписання угоди на економіку?
- Планується збільшення товарообігу між Україною та країнами ЄС. Українським підприємствам потрібен європейський ринок для збуту власних товарів, оскільки тут значно більше потенційних споживачів, ніж у країнах СНД.
Для представників бізнесу важливо бачити чіткі правила гри, адже тоді є сенс і менші ризики вкладати свої гроші. Угода з ЄС – символічний крок дотримання європейських правил.
- Що заважає українцям йти до євроінтеграції?
- У нас мало здорового прагматизму. Чимало українців чекають на якийсь месіанізм у особі політичної влади або міжнародних партнерів. Насправді ж сподіватися в першу чергу потрібно на себе, але співпрацювати з усіма можливими міжнародними інституціями, чітко продумувати власну стратегію розвитку. Адже в Євросоюзі теж багато внутрішніх проблем. І сподівання, що одразу настане райське життя, – та ж сама ілюзія, що була одразу після відновлення незалежності України у 1991 році (підкреслюю, саме «відновлення», це слід усвідомити незважаючи на пануючі стереотипи розуміння України в якості «молодої держави» ).
Питання зменшення корупції, збільшення зайнятості населення, наповнення бюджету, стабільності валюти залежать у першу чергу від внутрішніх факторів, здатності самостійно організувати внутрідержавне життя.
Тим, що українці не зовсім одностайні у багатьох питаннях розуміння власної історії та зовнішньополітичного курсу, інколи користаються сусіди. Проте питання вступу до Європейського Союзу згідно з результатами досліджень підтримують більшість наших громадян. Тому саме б час було зробити перший крок – підписати угоду про асоціацію з ЄС. Але віру, що це стане реальністю українська влада уже добиває остаточно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
народ Показати IP 14 Листопада 2013 21:14
Нехай це чудак на букву М свої галімі прогнози запхає собі ... Віктор Федорович знає, що робить, і знає, куди нам йти.
vlad Показати IP 14 Листопада 2013 21:44
"народ" тобі до психіатра.
Міля Показати IP 15 Листопада 2013 03:18
Що за профєсія політолог? У моєм поніманії то балтолог, побалтать без толку. А їх розвелося, як саранчі.
народ до Міля Показати IP 15 Листопада 2013 09:14
А "політолог Волині" - це діагноз)))
Отто Показати IP 15 Листопада 2013 10:37
В партії регіонів теж розкол, зараз грають м'ячем "праві". "Ліві" готують контратаку проти Єфремова. Ну і т.д. Пік конфлікту в них буде напередодні саміту, тоді буде драка. Хто переможе, а фіг його знає? Знаю точно, що український народ і тут в стороні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus