USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Понад 50 тис. дітей з інвалідністю в Україні позбавлені можливості навчатися, – нардепка

4 Жовтня 2021 16:54
Напередодні кожного бюджетного року уряд голосно анонсує посилення турботи про людей з інвалідністю, збільшення фінансування соціальних програм та підвищення витрат на реабілітацію. Але для громадян нічного не змінюється. Свідчення тому – проєкт державного бюджету на 2022 рік.

Про особливості українських реалій соціальної турботи уряду про людей з інвалідністю в своєму блозі на порталі Obozrevatel.comрозповіла відома українська правозахисниця Ірина Суслова.

«Наступного року на заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю уряд виділив 1,897 млрд грн (на 220 млн грн більше поточного року). А ось видатки на реабілітацію дітей з інвалідністю залишились незмінними – 130 млн грн (по 764 грн на дитину!) Цікаво інше: як повідомила у своєму Facebook радниця-уповноважена Президента України з прав дитини і дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук (яка, до речі, є мамою дитини з інвалідністю), Міністерство фінансів цього року профінансувало програму компенсації вартості реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю лише на 18%», – пише Суслова.

Правозахисниця звернула увагу на те, що у наступному році, особи з інвалідністю з дитинства можуть не отримати підвищені надбавки на догляд, які гарантує Закон № 851-IX «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю».

«Ініціатори не надали фінансово-економічного обгрунтування та не вказали джерел звідки держава має взяти додаткові 1,9 млрд грн на рік, щоб забезпечити підвищені виплати. Про це повідомило науково-експертне управляння ВРУ, з яким цілком погодився Мінфін. І найбільш цікаве: в проєкті держбюджету на 2022 рік я не побачила цих 1,9 млрд грн на підвищення надбавок. Принаймні, окремим рядком. Проте, загальні витрати, які Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю отримає наступного року, складатимуть всього 2,263 млрд грн. Ось і рахуйте...», – зазначає Ірина Суслова.

Експерт констатує також, що за інформацією державної Системи автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів Україна. ІНКЛЮЗІЯ, станом на сьогодні, дітей з інвалідністю навчають 2465 із 17337 українських шкіл. Це – 14%. Для порівняння: у Литві – 90%, Польщі – 42%, Словаччині – 42%, Угорщині – 57%, Італії – 99%, Норвегії – 90%, Франції – 25%.

Офіційна статистика свідчить про наступне: лише 74% (11560) шкіл дійсно облаштовано пандусами, але лише до 1-го поверху. Повне безбар’єрне середовище забезпечили одиниці. Туалети для дітей з інвалідністю мають лише 746 шкіл (5%). Школам вкрай бракує фахових, спеціально підготовлених вчителів, вихователів та психологів. А у разі прийняття закону про обов’язкову вакцинацію вчителів від COVID-19, проблема ще більше загостриться.

«Досі не розроблено єдиної методологічної програми інклюзивного навчання, вкрай бракує обладнання та іншої матеріально-технічної бази. Норма закону, яка зобов’язує органи місцевого самоврядування забезпечити дітей транспортними засобами для поїздок до школи та у зворотному напрямку, не виконується. Таким чином, понад 50 тисяч дітей з інвалідністю позбавлені можливості навчання», – пише Ірина Суслова.

Вона зазначила, що ситуацію вкрай потрібно змінювати. В Україні вже стартував масштабний проєкт «Голос людей з інвалідністю», до якого активно долучаються мами діточок з інвалідністю, громадські організації, волонтери, профільні фахівці, народні та депутати місцевих рад. В кожному регіоні створюються робочі групи, які наживо спілкуватимуться з людьми.

«Наше перше завдання – систематизувати соціальні проблеми громадян з інвалідністю. По-друге – розробити та домогтися прийняття реалістичних, дієвих законів. А головне – забезпечити чіткий контроль за їхнім виконанням. Ми вже провели дві робочих зустрічі з народними депутатами Сергієм Лабазюком та Іриною Констанкевич. Найближчим часом відбудуть комітетські слухання щодо вирішення проблем інклюзивної освіти на законодавчому рівні під головуванням голови Комітету ВРУ з питань прав людини Дмитром Лубінцем. Переконана, що спільними зусиллями та за допомогою народних депутатів ми повернемо людям з інвалідністю можливість самореалізації», – сказала українська правозахисниця Ірина Суслова.

«Дітям із фізичними вадами, а особливо з проблемами психофізичного розвитку, дуже важко отримати середню освіту. Не варто забувати дошкільну й позашкільну освіту. Адже держава не сприяє розбудові мережі спеціалізованих навчальних закладів, а звичайні школи здебільшого не готові приймати дітей з інвалідністю. Критична ситуація й з доступом людей з інвалідністю до ринку праці. Необхідне комплексне вирішення проблем на загальнодержавному рівні та рівні органів місцевого самоврядування», – наголосила Ірина Констанкевич.

Як приклад успішного вирішення питання із працевлаштуванням людей з інвалідністю, Ірина Мирославівна розповіла про волинський кейс: у луцькій кав’ярні працюють офіціанти і баристи із синдромом Дауна. Захотіли й зробили. Це приклад й для інших областей України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus