USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Посол України відреагував на закид речника МЗС Польщі щодо Волинської трагедії

20 Травня 2023 15:57
Посол у Польщі Василь Зварич обурений спробами нав’язати Україні та Президенту Володимиру Зеленському ставлення до ситуації з Волинською трагедією 1943 року.

Про це Зварич написав у Фейсбуці, реагуючи на опубліковане сьогодні інтерв’ю представника польського МЗС Лукаша Ясіни.

«Уважно прочитав інтервʼю речника МЗС Польщі Лукаша Ясіни на порталі Onet, де він висловив думку, що Україна і Президент України Володимир Зеленський мали б робити в контексті 80-х роковин Волині. У звʼязку з цим хотів би прокоментувати: будь-які спроби нав’язати Президенту України чи Україні те, що ми повинні робити по відношенню до нашого спільного минулого, є неприйнятними і прикрими», – написав Зварич.

Як підкреслив дипломат, Україна пам’ятає історію, готова до діалогу і взаємного розуміння, та водночас закликає до поваги і виваженості у заявах, особливо в складній реальності геноцидної російської агресії проти українського народу.

Читати ще: Польща розраховує на відновлення ексгумацій жертв Волинської трагедії у травні-червні

«Крім того, відома формула справжнього примирення в українсько-польських відносинах, яку взяли за основу ієрархи наших Церков, розуміючи перебіг історії і всю морально-християнську сутність наших взаємин, звучить так: «прощаємо і просимо пробачення», – підкреслив Зварич.

Ясіна в інтерв’ю Onet заявив: «Я думаю, що з українського боку, і я буду дуже дипломатичним, все ще є нерозуміння, оскільки це дуже важливе питання для поляків на даний момент... Ми, поляки, як польська держава взяли на себе відповідальність за злочини, які вчинила наша держава проти українців. З боку України такої відповідальності немає, хоча багато чого змінилося на краще, наприклад минулорічні жести, але все ще на рівні посла Василя Зварича».

При цьому речник польського МЗС вважає, що проблема має вирішуватись на рівні президентів країн.

На запитання журналіста, чи Президент Зеленський має перепросити за Волинь, Ясіна сказав: «Українська держава цього не зробила, але Президент Зеленський має взяти на себе більше відповідальності як Україна».

Цього року виповнюються 80-ті роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків та українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України. Українці та польські історики по-різному оцінюють причини та кількість жертв Волинської трагедії. Українські історики вважають перебільшеними дані польських колег про загибель 100 тис. поляків, зазначаючи, що насправді цей конфлікт міг забрати життя максимум 30 тис. поляків.

Крім того, вони звертають увагу на те, що українці також гинули від рук поляків та доведений історично факт, що жорстокі вбивства польських громадян чинили працівники радянського НКВС під виглядом ОУН-УПА. Зазначимо, що у 2016 році Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 20 Травня 2023 16:18
"Ми, поляки, як польська держава взяли на себе відповідальність за злочини, які вчинила наша держава проти українців" . КОЛИ, ДЕ, У ЯКИЙ СПОСІБ ?
Петро Показати IP 20 Травня 2023 16:29
Від цієї "теми" в поляків вже мозолі на язиках. Вибачення з української сторони почалися у 2003 році в Павлівці (Порицьк) під час зустрічі Квасьнєвського і Кучми на 60-річчя так званої "волинської різні". Впродовж 20-ти років звучали ще десятки вибачень, а поляки за Сагринь так і не вибачились... Тут все закладено в польському, нічим не підтвердженому гонорі, "завдяки" якому Річ Посполита тричі втрачала свою державність і надовго зникала з політичної карти світу. Якось так виходить, що з приходом чергового "свіжого" польського президента перед ним в черговий раз треба вибачатись. Память, як в курки зозулястої... Але це вроджена вада поляків. Медикаментозно вона не лікується. А в загальному, сьогодні я нічого не маю проти поляків. Друзі навіки! Тисну руки, цілую, обнімаю.
Віктор до Петро Показати IP 20 Травня 2023 20:50
Друже, почитай історію , поляки дійсно нас вбивали але не в таких масштабах як це робили ми. Це навіть не до порівняння. Ми винні набагато більше. От Вам би було приємно якщо зараз скажуть ну там рашка і Україна в них конфлікт якийсь а росіяни насправді не вбивали нас в Бучі і взагалі дві сторони винні. Буде неприємно і образливо бо насправді росіяни по суті геноцид роблять. А тепер постав себе на місце поляка і зрозумієш все.
Анонім до Віктор Показати IP 20 Травня 2023 21:05
то якраз поляки і розпочали геноцид. читай історію
Віктор до Анонім Показати IP 20 Травня 2023 22:17
Друже я 10 років в Польщі прожив. Знаю цих людей від А до Я. Повір я знаю що говорю. Вони всі за нас тільки вони не можуть забути Волинь. Як тільки ми визнаємо що більше винні і перепросимо ніяких питань в них не буде. Це було людовбивство цивільних і якби нам не було прикро і неприємо це чути але це правда. А посли в нас нулячі, вони з околиць Львова толком не виїжали і не жили в Польщі, тому це дно. Ти ж памятаєш Голодомор або ростріляне відродження? То давай це назвемо тоді конфліктом по твоїй логіці
Анонім до Віктор Показати IP 21 Травня 2023 13:54
Я також знаю цей народ. Вперті, зарозумілі, зверхні cwaniaki. З якого це дива українці мають визнавати себе винними у тому, що сталось з вини поляків ?
Петро до Віктор Показати IP 21 Травня 2023 04:32
Ти хоч трохи в школу ходив? Не кажучи вже про те, що навіть клавіатурою не володієш.
Вікторія Показати IP 20 Травня 2023 16:47
Вчи історію щоб не обурюватись
Ще не зовсім свідоми Показати IP 20 Травня 2023 18:13
Польща, дай танки і гаубиці!!! Будь-ласка
Аноніму Показати IP 20 Травня 2023 22:00
Які поляки розпочали геноцид? Прочитайте відповідні документи оун і упа - вони є у вільному доступі. І досить плести нісенітниці про загони НКВС під видом упа. Їх в 1943 тут і близько не було. А різунів з упа і оун старі люди до останнього пам'ятали.
Анонім до Аноніму Показати IP 20 Травня 2023 23:43
по-перше, геноцид поляками українців розпочався ще з 14 століття, коли Польща окупувала значну частину правобережної України. по-друге, геноцид посилився після першої світової війни урядом Пілсудського (політика пацифікації), що і призвело до етнічних конфліктів на території Холмщини і Волині. а про різунів з УПА і ОУН розкажи байки комусь іншому. краще розкажи про різунів з нквд, які прийшли на Західну Україну у 1939 році, а також про різунів армії крайової, які співпрацювали з тими ж різунами з нквд і бальшевіцкімі партізанамі, які перевдягались у мундири оун і під їхнім виглядом тероризували мирне населення. слухав я оповідки "старих людей" , які розказували, що приходили бандєровци і казали: "віхадітє на мітінг". так от воїни УПА і ОУН ніколи ніяких мітінгів не влаштовували.
Історик Показати IP 20 Травня 2023 23:45
Правда у кожного своя, але істина одна!!! Протягом багатьох століть існувало правило, якщо на частину твоєї території приходив інший народ зі своєю мовою, і його ставало з роками все більше. Він цю територію, буде вважати своєю, і буде-різня,вбивства, війна і тд і тп. Кацапйо, переїхало на Донбас, кількісно розплодилося, і все-війна! Так само західні обл.теперішньої України, це була Польща, землі поляків! Але в їхніх сім'ях 2-3 дитини, в українських 10-15дітей,і так декілька поколінь, і кількісно українці почали переважати,-результат різня поляків. Історію варто з різних сторін сприймати.
скептик до Історик Показати IP 21 Травня 2023 13:58
що ти мелеш. з тебе такий гісторик, як з корови арабський скакун. споконвіків територія східної Польщі на схід від межі Свидник-Сандомир-Ряшів була українською землею.
... Показати IP 30 Травня 2023 20:48
цілувати поляків в дупи, що тоді, що зараз, така доля українця.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus