USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Позбавлення громад права власності на землю лісогосподарського призначення: Луцькрада звернулася до Кабміну

31 Березня 2023 11:30
Луцька міська рада звернулася до Кабінету міністрів України з приводу недопущення подальшого розгляду проєкту Закону України «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

Про це йшлося під час засідання сесії Луцької міської ради.

Як ми повідомляли раніше, волинські депутати – категорично проти створення національної компанії «Ліси України», яка мала б об’єднати всі українські лісові господарства. Обранці громади переконані, що таким чином усі лісові угіддя країни можуть потрапити в приватні руки.

У зверненні луцьких депутатів йдеться про те, що під приводом створення спеціалізованого державного підприємства у лісовій галузі відбувається фактичне позбавлення територіальних громад права власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення.

«Створюється державне акціонерне товариство, яке буде керувати лісами. Проблеми не було б, якби у законі не звучало, що керівництво здійснюватиметься і комунальними лісами. Тобто будуть перекриватися наші повноваження. Ми не матимемо жодного стосунку до лісів нашої громади, якщо цей закон ухвалять. Тобто навіть дозволи з очищення чи прорідження лісу буде видавати не місцеве самоврядування», – розповів директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз.

Читати ще: «Це дерибан». На Волині – проти створення єдиного підприємства, яке поглине всі держлісгоспи країни

Подаємо текст звернення без змін:

Луцька міська рада як орган місцевого самоврядування, який діє від імені Луцької міської територіальної громади, звертається з приводу питання, яке на цей час стало особливо актуальним для усіх органів місцевого самоврядування нашої країни.

На офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів України (Держлісагенство) 13.12.2022 у розділі «Проєкти регуляторних актів» оприлюднено проєкт Закону України «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства “Ліси України”», яким пропонується визначити особливості утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України».

Разом з тим, вивченням норм зазначеного законопроєкту встановлено, що під приводом створення спеціалізованого державного підприємства у лісовій галузі, відбувається фактичне позбавлення територіальних громад права власності на земельні ділянки лісогосподарського призначення (частина друга статті 1 та пункт 2 Прикінцевих та перехідних положень законопроєкту), чим порушується ряд конституційних норм, які забезпечують основи функціонування системи органів місцевого самоврядування.

Зокрема, статтею 7 Конституції України визначено, що в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.

Згідно зі статтею 140 Конституції України, місцеве самоврядування є правом територіальної громади – жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Як зазначено у рішенні Конституційного Суду України від 16.04.2009 №7- рп/2009, гарантоване державою місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи і передбачає, зокрема, правову та організаційну самостійність; органи місцевого самоврядування самостійно здійснюють владу і вирішують питання місцевого значення, віднесені законом до їх компетенції.

Крім того, у статті 142 Конституції України визначено, що матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об'єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад.

Таким чином, вважаємо, що проєкт Закону України «Про особливості управління об'єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства “Ліси України”», який розроблений Держлісагенством, порушує конституційні гарантії місцевого самоврядування, позбавляє територіальні громади матеріальної та фінансової основи, знищує результати реформи місцевого самоврядування та свідчить про бажання повернення до часів повної централізації.

Враховуючи викладене вище, Луцька міська рада просить вжити заходів щодо відкликання зазначеного у зверненні законопроєкту та недопущення у подальшому розроблення та розгляду цього та подібних законопроєктів, що мають на меті позбавлення територіальних громад права власності, зокрема і на земельні ділянки лісогосподарського призначення.

Про результати розгляду цього звернення просимо повідомити Луцьку міську раду у визначеному законодавством порядку.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus