USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Пожежа в костелі Святого Миколая в Києві повністю знищила унікальний орган

4 Вересня 2021 13:46
Унаслідок вчорашьої пожежі в костелі Святого Миколая в Києві постраждав унікальний орган. Музичний інструмент повністю знищений вогнем.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка в Telegram.

«Маємо болісну втрату – унікальний орган. Його, на жаль, вогонь знищив. Точну причину пожежі встановить слідство», – повідомив він.

Ткаченко додав, що міністерство почало детальну оцінку ушкоджень костелу, щоб скласти перелік термінових протиаварійних та реставраційних робіт.

Як відомо, орган Reiger Kloss був єдиним таким чинним органом в усій Європі. Він був побудований у 1980 році у тодішній Чехословаччині. З 10 вересня мав розпочатися новий концертний сезон.

«Поліція розглядає на цей час усі можливі версії загоряння. Після вивчення записів із внутрішніх та зовнішніх камер відеонагляду, допиту свідків та експертизи буде зрозуміло, що саме сталося. Але основною версією на зараз є загоряння електропроводів всередині дерев’яного корпусу органу, якім було більше 40 років», – повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський у Facebook.

За словами міністра, пожежа почалася під час репетиції на органі: з нього пішов дим, а потім його охопило полум’я.

Монастирський також заявив, що працівники костелу не викликали рятувальників одразу, а намагалися загасити пожежу самотужки, через що були втрачені дорогоцінні хвилини.

«Рятувальники відреагували миттєво і були на місті події вже через 6 хвилин після виклику. Скажу відверто, якби не їх професійні дії, ми б втратили одну з найкрасивіших архітектурних пам’яток Києва, – як Париж втратив стародавній собор Нотр-Дам де Парі», – додав він.

Як повідомили Страна.ua джерела в слідчих органах, труби органу, відлиті з олова, поплавилися і погнулися, а дерев’яні конструкції вигоріли.

За даними джерел видання в МВС, у причини пожежі може бути конкретне прізвище. Поліція почала розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 270 КК України – Порушення вимог пожежної або техногенної безпеки, що спричинило пожежу.

На місці події, за інформацією їхніх співрозмовників, вилучили оплавлені дроти з характерними ознаками короткого замикання. Також був вилучений електричний трансформатор.

Якщо в результаті висновків експертів стане відомо, що пожежа сталася через порушення техніки безпеки при проведенні електро-технічних робіт, тоді конкретний співробітник буде притягнутий до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, у Києві ввечері 3 вересня загорівся столітній костел Святого Миколая. Наразі пожежу в історичній релігійній будівлі ліквідували, але вогонь встиг наробити значної шкоди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus