USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Прем’єрою вистави «Назар Стодоля» розпочали рік Тараса Шевченка у Луцьку

9 Січня 2014 11:23
Прем’єрою вистави «Назар Стодоля» Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка у Луцьку розпочався рік Великого Кобзаря. Виставу створили завдяки фінансовій підтримці благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» з нагоди 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка у рамках реалізації програми благодійного фонду «Культура та духовність – головне багатство лучан».
Постановка різдвяної містерії-бурлеску заслуженого діяча мистецтв України Петра Ластівки про сватання на колядування двох женихів до одної дівки, доньки багатого сотника, захопила увагу глядача від самого початку, адже у холі театру відбувалося дійство, учасниками якого були актори та всі, хто прийшов на прем’єру. Оригінальні режисерські рішення відкрили нове прочитання класичного твору та оригінальне бачення сюжету, що відбувається у XVII столітті поблизу Чигирина, в козацькій слободі, у ніч на Різдво Христове. «Назар Стодоля» у постановці Петра Ластівки набув нового колориту.


«Завжди, коли ми готуємо прем’єрну виставу, то хвилюємося, бо це інколи непередбачувано. Я маю на увазі фінансову частину. Ми вирішили зробити красиві костюми і декорації. У цьому нам допомогли художники Сергій і Наталя Ридванецькі з міста Черкас. Передчуваючи, що це будуть великі фінансові затрати, ми попросили благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» про підтримку. Ігор Петрович відгукнувся на наше прохання і профінансував 150 000 гривень на постановку. Як результат – костюми, наче з музею, виконані згідно ескізів художників, красиві декорації, у виставі зайняті наші найкращі актори, частина оркестру», – розповів директор театру Анатолій Глива.


Своєю чергою, глядачі очікували від вистави майстерної гри акторів та розглядали прем’єру як чудову нагоду вкотре почути слово Тараса Шевченка. «Я думаю, що кожен текст Шевченка відповідає на щоденні питання, тим більше сюжет мелодраматичний, на історичному фоні. Це той ґрунт, який забезпечує актуальність. Традиційний любовний трикутник приверне широку аудиторію, а історичний колорит додасть глядачів-шанувальників таланту Шевченка, які шанують історіософічне бачення», - розповіла доцент кафедри української літератури, докторант СНУ Ольга Яблонська.


Після завершення вистави під гучні оплески зали до присутніх з привітальним словом звернувся Петро Ластівка. Він запросив до слова голову організаційної комісії з питань відзначення святкування 200-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка Бориса Клімчука. Голова ВОДА відзначив блискучу гру трупи та неперевершену режисуру Петра Ластівки: «Ластівка може. Майстерність не прогулюється, не пропивається, не сточується. Вона є, була і буде. Ну, що я після того можу? Віддати все, що маю, і трішки більше. Але наші слова були б неправильні і незавершені, адже у цьому спектаклі здорово допоміг Ігор Палиця і його благодійний фонд. Тому хочу запросити до слова присутню тут заступника голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірину Констанкевич».

«Вітаю усіх з тим, що ювілейний рік Тараса Григоровича Шевченка ми починаємо перлиною його драматургії, драмою «Назар Стодоля», яка повертає нас в XVII сторіччя, але в багатьох моментах вона суголосна з тим, що ми маємо сьогодні. Рік шевченківських прем’єр почався не лише у нашому театрі, а й у львівському, вінницькому, черкаському. «Заньківчани» теж поставили «Назара Стодолю» і назвали свою прем’єру великою перемогою. Ми теж можемо казати, що те, що сьогодні відбувалося на сцені, стало перемогою нашого театру. Я хочу подякувати усім за атмосферу краси, добра, любові. Коли торжествує справедливість, любов і добро, ми всі відчуваємо себе переможцями. Спасибі вам за це», – подякувала творчому колективу Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
глядачка Показати IP 10 Січня 2014 08:22
Чудова вистава!!! Ластівка - молодець!
Анонім Показати IP 10 Січня 2014 12:18
Нечудова вистава - але ластівцы і з твору Шевченка вдалося зробити фарс :(
Azur Показати IP 10 Січня 2014 19:46
За що не візьметься-все спаскудить той Ластівка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus