USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Рак легень – загроза не лише для курців: яка ситуація на Волині і що варто знати кожному

1 Серпня 2023 14:45
За підсумками минулого року рак легень входить в п’ятірку найпоширеніших онкологічних захворювань серед всього населення Волині. Натомість серед чоловічої частини населення ця недуга – перша за поширеністю серед онкологічних. У 2022 році на Волині діагностували 168 випадків раку легень, найбільше, на жаль, на четвертій стадії.

Тож сьогодні, у Всесвітній день боротьби з раком легень, благодійна організація «Фонд боротьби з раком» привертає увагу українців до цієї складної теми і наголошує: рак легень – загроза не лише для курців, хоча вплив тютюну і є найбільш поширеною причиною цієї недуги.

Аби пролити світло на тему, яка не є надто добре висвітленою у інформаційному просторі, Фонд боротьби з раком поспілкувався із медичною директоркою з якості надання медичної допомоги Обласного медичного центру онкології КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Світланою Дмитрієвою. Вона відповіла на деякі запитання, відповіді на які важливо знати кожному і кожній.

– Прийнято вважати, що рак легень загрожує здебільшого курцям. А що каже статистика?

І справді найбільш поширеною причиною раку легень є тривалий вплив тютюнового диму. 80%, а, можливо, і 90 % діагностованих карцином – це наслідок його дії.

Серед хворих, які не курять, припадає 10–15 % випадків раку легень.

– Скільки часу курить людина перед тим, як мати рак легенів?

На жаль, на це запитання не відповість ні один науковець чи лікар. Все залежить від організму людини.

– Які інші причини, окрім куріння? І чи впливає на це пасивне куріння?

Так, пасивне куріння – теж поширена причина раку легень.

Хвороба може розвинутися і через вплив деяких промислових речовин, як-от миш’як, деякі органічні хімічні речовини, радон, азбест, радіаційний вплив, забруднення повітря, а також туберкульоз.

У зоні ризику – і люди, які мають родичів, які хворіють або хворіли на рак легені;

– Як впливають на легені електронні сигарети, кальяни тощо?

Часто можна почути, що електронні сигарети менш шкідливі, бо не місять нікотину. Але навіть якщо це так, то є інша сполука, яка може нашкодити – формальдегід. Окрім того, так звані вейпи виділяють напівацеталь формальдегіду (рідку форму формальдегіду, що здатна проникати глибше у легені аніж просто формальдегід) у кількостях, що перевищують кількість, встановлену санітарними нормами.

Особливо шкідливо перебувати у невеликих щільно забитих приміщеннях, де курять електронні цигарки. Надто ж шкодить здоров’ю так званий дуальний (подвійний) стиль куріння, коли людина поєднує вейпи і звичайні цигарки.

Є також певні дослідження щодо шкідливості ароматизаторів для електронних сигарет, які шкідливі саме своїми парами.

– Які симптоми раку легень?

Рак легень зазвичай не викликає ознак і симптомів на ранніх стадіях. Ознаки та симптоми раку легенів зазвичай з’являються, коли хвороба прогресує.

Ознаками та симптомами раку легенів можуть бути:

• Новий кашель, який не проходить

• Відкашлювання крові, навіть невеликої кількості

• Задишка

• Біль у грудях

• Захриплість

• Безпричинна втрата ваги

• Біль у кістках

• Головний біль

Також є більш специфічні симптоми, що можуть проявлятися при раку легень. Ці симптоми можуть свідчити про інші хвороби, які не пов’язані із раком легень. Проте, якщо ви помітили якісь із них, обов’язково звертайтеся до сімейного лікаря! Не зволікайте. За потреби сімейний лікар направить вас до вузькоспеціалізованого фахівця. І, що дуже важливо, не варто ставити собі діагнози за допомогою пошукової системи «гугл».

– Які Ваші поради людям, які хочуть убезпечити себе від раку легень?

Насамперед – киньте курити, якщо ви це робите, і у жодному випадку не починайте, якщо ніколи не курили. Окрім того, надважливо уникати пасивного куріння. Якщо ваші рідні куріть, говоріть з ними про це, переконуйте. Щонайменше – просіть курити у відведених для цього місцях.

Як і для зменшення загрози інших видів раку, варто бути фізично активною людиною, дотримуватися правил здорового харчування та нешкідливо для здоров’я проводити дозвілля.

Уникайте канцерогенів на роботі. Якщо вам видають маску на обличчя, обов’язково носіть її. До правил безпеки на роботі не треба ставитися як до нудної формальності.

– Чи варто профілактично обстежувати легені, якщо нічого не турбує?

Так, це обов’язково! Щорічне флюрографічне обстеження легень дозволяє виявити небезпечні захворювання, які протікають приховано, і почати лікування на ранніх стадіях.

Серед методів виявлення раку легень також – рентгенографія та комп’ютерна томографія (КТ).

Світлана Дмитрієва та Фонд боротьби з раком наголошують: культура ранньої діагностики може суттєво змінити плачевну ситуацію із раком легень та онкологічними недугами загалом. Дотримуйтеся рекомендацій лікарів щодо профілактичних обстежень. Раннє виявлення рятує життя.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мальборо Показати IP 1 Серпня 2023 15:48
Не всі знають, але тютюновий дим не менш, якщо не більш шкідливо, діє на нирки та сечоаий міхур
Махорка Показати IP 1 Серпня 2023 16:28
На кінці цигарки, яка горить, 5 тисяч канцерогенних отруйних сполук. Легені курця, який курив 10 років, відновлюються щонайменше 5 років.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus