USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.57 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Ректора Почаївської семінарії УПЦ МП оштрафували за розпалювання релігійної ворожнечі

9 Січня 2023 12:02
Ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ МП Йов Смакоуз отримав 8,5 тис. грн штрафу за розпалювання релігійної ворожнечі. Підозру в цій справі священнослужителю повідомили в грудні минулого року. Тоді чоловік з анонімного акаунта поширив на сторінці в Facebook допис, яким зацікавилась СБУ.

Йов Смакоуз співпрацював зі слідством та уклав угоду про винуватість, відтак отримав не суворе покарання, пише Захід.net.

Як з'ясували слідчі, архієпископ ще в листопаді 2019 року зареєстрував у Facebook акаунт під вигаданим псевдонімом. Там він опублікував допис російською мовою. Яким саме був текст цього допису – у вироку не вказано, інформація прихована. Зазначено лише, що за висновками судово-лінгвістичної експертизи публікація містила ознаки розпалювання релігійної ворожнечі.

Під час слідства Йов Смакоуз уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. У ній священнослужитель визнав себе винним та погодився на обумовлене сторонами покарання.

Читати ще: Під час обшуків у приміщеннях УПЦ (МП) СБУ знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та сумнівних громадян РФ

Засідання у цій справі відбулося 4 січня. Як ідеться у вироку Кременецького райсуду, суддя Наталія Шульгач затвердила угоду і визнала Йова Смакоуза винним у порушенні ч. 1 ст. 161 ККУ (розпалювання релігійної ворожнечі), призначивши йому 8,5 тис. грн штрафу. Крім того, священник має заплатити 9 тис. грн за проведені експертизи. Вирок наразі не набув законної сили, його можна оскаржити в апеляційному суді.

Додамо, що Йову Смакоузу 58 років, він уродженець Почаєва. Тривалий час керував парафіями УПЦ МП в Канаді, а в 2018 році його призначили ректором Почаївської духовної семінарії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ага Показати IP 9 Січня 2023 13:39
Ще б конячого фельдшера оштрафували.
Владлен Ілларіонович Показати IP 9 Січня 2023 13:53
Мир вам і покайтесь
Чесний до Владлен Ілларіонович Показати IP 9 Січня 2023 16:35
Цитата - "зареєстрував у Facebook акаунт під вигаданим псевдонімом". Це вчинок назавається обманом. Так поступати священослужителю не личить. Треба жити чесно. Хочеш щось повідомити широкому загалу - опублікуй під своїм акаунком. А ховатись під чужим ім"ям - це гріх.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus