USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Родичі померлого на Волині бійця домоглися повторної експертизи

7 Червня 2016 14:33
Родичі військовослужбовця Назара Баценко, який помер при загадкових обставинах у військовій частині у Володимирі-Волинському, домоглися дозволу на повторний розтин. Сподіваються провести його сьогодні, 7 червня.

Про це Цензор.НЕТ розповів брат військовослужбовця Роман Шумейко.

Нагадаємо, про смерть 25-річного Назара Баценко стало відомо 16 травня. Командування військової частини наполягає на версії самогубства.

Слідчі не допустили родичів до огляду тіла. Також не дозволили бути присутнім при розтині. Роман запевняє, що їм не надали речові докази самогубства.

«Ми хочемо точно знати. Є сумніви з приводу того, що це було самогубство. Адже Назар ділився планами на майбутнє. Плюс стало відомо про його конфлікт з командиром», - повідомив Шумейко.

Зі слів брата померлого бійця, на його столі Назарова знайшли записку, яка вказує на нестатутні відносини. Записка була в вордівському файлі, в якому Назар записував свої вірші. Буцімто вона була створена о 10:37 - до смерті Назара. Другий файл з однієї лише цією запискою, як запевняє Роман, створили вже після його смерті. Це дивно. І в цій записці було змінено одне слово.

Текст останньої записки Назара: «Сам жити не вмію. Вже не навчуся, надто пізно. Не хочу бути рабом ідіотів, принижуватися перед дибілами. Статутом тут і не пахне».

Раніше командир військової частини А2331 Микола Андрущак заявив, що Баценко наклав на себе руки через те, що захоплювався літературою, яка підштовхує до суїциду, зокрема, творами Ніцше. Роман спростовує це, зазначивши, що його брат читав різні книги.

Рідні Назара вимагали провести ще одну експертизу. З цією метою організували під Генпрокуратурою акцію протесту.

«З самого початку, коли ми повернулися з Володимира-Волинського, їздили і в приймальню президента, і в приймальню Матіоса, зверталися до Луценка. Стукали в усі двері. Матіос пообіцяв повторну експертизу, але це все тягнулося довго. Ми писали клопотання, нам відмовили. Потім адвокат в клопотанні окрім іншого просив показати інформацію з камер спостереження там, де безпосередньо знаходився Назар, там же жив і начальник, на якого Назар скаржився. Відео погодилися надати, а в повторному розтині знову відмовили. Тоді ми і пішли під ГПУ, там нам знову пробували заговорити зуби, мовляв, потрібні ще різні документи. Я їх поставив перед фактом, що не підемо, поки не доб’ємося свого. Тільки після цього вони почали рухатися. Зв’язали нас з Матіосом, він пообіцяв, що незабаром розтин відбудеться.

Наказ на розтин вислали в п’ятницю ввечері, 3 червня. Але судмедексперт сказав, що він неправильно оформлений. Ми знову зв’язалися з прокурором гарнізону. Зараз склали новий дозвіл, теж з помилками, але нам пообіцяли проведення експертизи», – зазначив він.

Роман сподівається, що розтин проведуть в найближчі дні.

Назару залишалося відслужити лише близько півроку до «дембеля». Його призвали на військову службу минулої весни. За рік до цього, навесні 201-го, йому відмовили у добровільному мобілізації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus