USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Росія опівночі вийшла з Договору про звичайні збройні сили: НАТО і союзники зробили крок у відповідь

7 Листопада 2023 17:09
Росія в ніч на 7 листопада оголосила, що остаточно виходить з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Це спровокувало НАТО і Великобританію зробити крок у відповідь.

Участь РФ у договорі Кремль призупинив в односторонньому порядку у 2007 році. Опівночі в МЗС РФ оголосили, що процедуру виходу офіційно завершено, пише УНІАН.

«О 00:00 7 листопада 2023-го завершилася передбачена ДЗЗСЄ процедура виходу Росії з цього Договору. Таким чином, міжнародно-правовий документ, дію якого було припинено нашою країною ще в 2007 році, остаточно пішов для нас в історію», – йдеться в заяві міністерства.

У МЗС РФ звинуватили США в розширенні НАТО й підкреслили, що країни Альянсу «відкрито обходять» групові обмеження договору, тому Росія ухвалила рішення з нього вийти. Також там вказали, що договір уже був «мертвий» у зв'язку з прийняттям заявки Швеції і Фінляндії в НАТО.

У відповідь на дії Росії Великобританія заявила, що разом з союзниками з НАТО також припиняє участь в ДЗЗСЄ. Про це повідомив міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

«Ми беззастережно засуджуємо рішення Росії вийти з Договору, це стало останньою краплею в низці зусиль, яких РФ докладає для підриву стратегічної стабільності та архітектури євроатлантичної безпеки», – заявив він.

Чиновник підкреслив, що одностороннє рішення РФ порушує принцип взаємності, який є фундаментом договору ДЗЗСЄ.

«Ми вважали, що договір продовжує діяти так, як було задумано. Але очевидно, що це не так», – вказав він.

У НАТО підтримали рішення вийти з Договору на «необхідний термін».

«Це рішення повністю підтримують всі союзники по НАТО», – йдеться в реакції-заяві Альянсу.

Також там зазначили, що своїми діями Росія продовжує демонструвати зневагу до контролю над озброєннями.

Що означав договір ДЗЗСЄ

ДЗЗСЄ – угода, яку було підписано 3 листопада 1990 року в Парижі у період «холодної війни». Її уклали представники 16 країн НАТО (Бельгія, Великобританія, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Туреччина і Франція) і шість країн Організації Варшавського договору (Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР і Чехословаччина). Документ передбачав для учасників Договору обмеження на число бойових танків, броньованих машин, артилерії, ударних вертольотів і літаків на озброєнні.

Разом з розривом ДЗЗСЄ, крім Будапештського угоди, силу втратив також Фланговий документ від 31 травня 1996 року.

У 2007 році лідер РФ підписав указ про те, що Росія в односторонньому порядку призупиняє участь в ДЗЗСЄ.

У травні 2023 року Держдума РФ денонсувала договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus