USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Росія утримує в полоні близько 700 українських військових і понад 1000 цивільних, – Верещук

16 Квітня 2022 16:24
У російському полоні перебувають близько 700 українських військовослужбовців. Водночас близько 700 військових РФ – в українському полоні.

Про це повідомила віцепрем'єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, пише НВ.

«Стосовно військових, у нас, в принципі, приблизний паритет: у нас понад 700 їхніх полонених і в них приблизно така сама кількість», – розповіла Верещук в ефірі національного телемарафону.

Водночас ситуація, за її словами, ускладнюється тим, що російські військові беруть в заручники також і цивільних осіб на окупованих територіях.

«Наших цивільних [у полоні], на жаль, дуже багато. Вони схопили понад 1000 осіб і, на жаль, з них близько 500 – це жінки. І ми, очевидно, ще раз і ще раз будемо повторювати: ми не будемо обмінювати військових на цивільних – це заборонено Женевськими конвенціями. Ми не будемо порушувати Міжнародне гуманітарне право, тому вимагаємо відпустити без жодних умов і передати українській стороні цивільних», – наголосила віцепрем'єрка.

Читати ще: «Питали, чи багато у нас нациків»: Україна звільнила із полону РФ двох пілотів

На запитання, чи дотримуються росіяни Женевської конвенції стосовно українських військовополонених, Верещук відповіла: «Звісно, ні, навіть нема про що говорити. Це не те, що навіть Женевська конвенція – там просто треба вижити».

Водночас вона висловила впевненість, що полонених обов’язково звільнять, українська сторона докладає для цього всіх зусиль.

«Ми подаємо списки постійно. Інша річ, що ворожа сторона не погоджує всіх, а дає тільки частково і тільки тих, кого вони вважають за потрібне віддати. Це постійна, перманентна боротьба за людей, але ми не полишимо їх… Треба трохи почекати. Розумієте, з яким ворогом ми маємо справу», – наголосила Верещук.

Загалом Росія та Україна за час повномасштабної війни провели чотири обміни полоненими. Перший відбувся 24 березня, тоді вдалося повернути 29 українських військовополонених. 1 квітня під час обміну в Запоріжжі повернули 86 військових. 9 квітня звільнили 12 військових та 14 цивільних українців. Під час четвертого обміну вдалося повернути 30 громадян України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus