USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Російська пропаганда вибрала чергову мішень - волинян

29 Серпня 2014 19:00
Україна воює з Росією не лише зброєю, а й інформацією. Якщо успіхи чи поразки українського війська оцінюють військові експерти, то кваліфікувати інформаційну війну береться Служба безпеки України.

І одним з інструментів ворожої пропаганди, доволі дієвої, є соцмережі. Адже саме «вконтакті» та «фейсбук» часто є запоруками оперативного повідомлення інформації. На жаль, не завжди правдивої. Створюються «фейкові» сторінки, пошта завалюється спамом, а тематичні статті в соцмережах та на інформаційних сайтах коментують «тролі».

Все це, переконують експерти, спрямоване на те, аби посіяти паніку серед українців. А ще – розхитати тил. Адже значною мірою від надійного тилу залежить забезпечення війська, його боєздатність.

Крім того, соцмережі активно використовуються терористами для збору даних про полонених, для перемовин зі спільниками (щоправда, йдеться про не надто важливу інформацію). Соцмережі допомагають й розпалити ворожнечу між користувачами.

В соцмережі «вконтакті» вже є й сторінка, присвячена «Волинській республіці», яка закликає до «возз’єднання з Новоросією».


«Волинська Народна Республіка! За Союз з Новоросією і Росією! За Створення народної і дружньої Республіки!», - закликає своїх користувачів ця група.

Головні новини пабліку – зазвичай репост іншої групи «Антимайдан». Обновлюється сторінка відносно регулярно.
Там навіть є й коментарі. Щоправда, учасників там 155 людей, а коментаторів – не надто багато. Тому не виключено, що учасниками цієї групи є здебільшого «тролі»з фейковими сторінками.


Однак, є й доволі цікаві персонажі. Зокрема, один з користувачів – священик з Рівного, який сповідає і причащає «героїв-ополченців» у лікарні. Не скупиться він викладати і фото цього процесу.
Як вдалося з'ясувати, опальний протоієрей Олег Трофимов - реальна людина, він уродженець Рівненщини, і вже не один раз він фігурував у скандалах. Своїх земляків, які нині захищають землю від окупантів, він іменує не інакше як «фашисти» і не раз з'являється в полі зору преси.

Так, свого часу він видав перл, що «Блажен человек, родившийся русским, а не украинцем», хоч приналежність його до Русского міра може бути геть сумнівною. А згодом, демонструючи вражаючі знання економіки України назвав Західну Україну дотаційними регіонами, де йому не припав до душі націоналізм. А ще розповідає, що після виступу на Антимайдані його замучили перевірками.

Інформаційне агентство Волинські Новини звернулося за коментарем приводу поширення таких сторінок в мережах до УСБУ області. В Управлінні кажуть, що подібні факти фіксували вже не раз, та ця пропаганда на території нашої області не прижилася. Гірше всього, пояснюють, що нападкам нині найчастіше піддаються родини військовослужбовців.

«Управлінням СБУ у Волинській області здійснюється постійна робота щодо протидії зовнішній інформаційній агресії російської сторони. Зокрема, виявлено ряд фактів проведення на території Волині інформаційних операцій, які реалізуються з використанням комунікативних можливостей соціально орієнтованих та загальнодоступних ресурсів мережі Інтернет. Встановлено, що за допомогою фейкових аккаунтів та спільнот антиукраїнської та сепаратистської спрямованості, керування якими здійснюється з території Російської Федерації та окупованих регіонів України, російські спецслужби намагаються нав'язати волинянам ідею створення нових державних суб’єктів. Однак, оскільки вказана російська пропаганда підтримки серед населення області не отримала, то усі спільноти антиукраїнської та сепаратистської спрямованості є нечисельними, а їх аудиторія складається з фейкових аккаунтів російських громадян.

Соціальні мережі, які підконтрольні російським спецслужбам, проводять цинічні інформаційні акції, об’єктом яких є члени сімей військовослужбовців, залучених до АТО. Вказані дії спрямовані на провокування у них панічних настроїв та проведення заходів протестного характеру, які у подальшому інтерпретуються російською стороною у якості доказів непідтримки населенням Західної України політики Уряду держави щодо знешкодження бойовиків на Сході.

Вжитими заходами діяльність окремих спільнот було припинено. Однак, зважаючи на факт відсутності правового механізму у блокуванні доступу на території України ресурсів мережі Інтернет, закриття усіх таких груп є доволі проблематичним. При цьому варто зазначити, що найбільш дієвими методами протидії інформаційній агресії РФ є поступовий перехід українських користувачів з підконтрольних російським спецслужбам соцмереж (“Вконтакте”, “Одноклассники” та “LiveJournal”) на вітчизняний контент», - йдеться у відповіді.

Нагадаємо, СБУ звернулася до Google, аби пошуковик не блокував на вимогу російської влади українські сайти й матеріали на відехостингу YouTube. Зі слів глави Служби безпеки України Валентина Наливайченка, Федеральна служба безпеки Росії поширює в інтернеті інформацію для стимулювання паніки в українському суспільстві. Про це він сказав після засідання Ради національної безпеки й оборони.

«18-й спеціальний центр ФСБ Росії працює як спеціальна установа, де цілодобово майже 1,5 тис. людей... у соціальних мережах через роботизовані системи розсилання повідомлень... цілеспрямовано останні три доби розсилають повідомлення, тексти панічного характеру», - відзначив він.


Зрештою, якщо з Google домовилися, то з адміністрацією соціальної мережі Facebook поки не вдається досягнути розуміння про блокування фейкових акаунтів російських пропагандистів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
102 Показати IP 29 Серпня 2014 19:11
Який дебілізм! На яких ПРИМІТИВІВ це розраховано?
до 102-го до 102 Показати IP 30 Серпня 2014 12:02
Ще одного троля вичислили
дідо Показати IP 29 Серпня 2014 19:40
Волинське ТБ давно перетворилось на совкове зомбування з новинами про облдерадміністрацію
Волиняни Показати IP 29 Серпня 2014 19:48
Тролі !!!! -киш, киш звідси! ніхто вас не боїться! Багато честі звертати на вас увагу!
11 Показати IP 29 Серпня 2014 21:10
Дуже смішно.
Гапка Показати IP 29 Серпня 2014 21:13
А чому це волинянам така підвищена увага з боку росіян ? Може у нас манія величі? А може влада вважає нас за дурнів, шо не мають своєї думки?
67 до Гапка Показати IP 29 Серпня 2014 21:35
Справа , мабуть у тому,що хоч і у багатьох піснях прославлялось військо запоріжське, проте зараз про нього не чути. А на сході зараз білше чути що воює військо волинське. І тому "там думають, що да заході е і волинська республіка.
Лось Показати IP 29 Серпня 2014 21:14
Розумні люди відрізнять правду від брехні, а придурків скрізь і завжди хватало
да до Лось Показати IP 29 Серпня 2014 22:30
давно пора фільтрувати таких придурків
ффф Показати IP 30 Серпня 2014 12:15
А де на даний час правасєкі з такими потрібно розбиратись, а не за гроші захоплювати чужий бізнес
#@# Показати IP 30 Серпня 2014 17:39
Знову кононовичі щось мудрують
Бармалєй Показати IP 30 Серпня 2014 21:46
Навіщо тягнути сюди це г*вно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus