USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Російські спецслужби у 2014 дискредитували у соцмережах Євромайдан

26 Грудня 2017 14:30
У 2014 році працівники Головного розвідувального управління Росії запустили в соціальних мережах Facebook і Вконтакте масштабну кампанію з дискредитації Євромайдану, пише The Washington Post з посиланням на звіт російського відомства, який є в їхньому розпорядженні, інформує Новое время.

За даними ЗМІ, за допомогою такої кампанії російські спецслужби намагалися вплинути на ключових осіб, які ухвалюють рішення, а також на громадськість.

Кампанія тривала шість днів, вона почалася відразу після втечі екс-президента України Віктора Януковича і тривала до початку анексії Криму та захоплення кримського парламенту.

Згідно зі звітом, військові ГРУ РФ створили безліч фейкових акаунтів у соцмережах. Для проведення операції ГРУ Генштабу РФ обрало 30 українських груп в соціальних мережах і 25 англійських видань.

Оперативники, зображуючи звичайних українських громадян, залишали коментарі, націлені на те, щоб "викликати обурення проросійських жителів України". Крім того, персонажі висловлювали розчарування в протестах на Майдані.

Так, ЗМІ наводять приклад, що 22 лютого нібито Іван Галіцин опублікував коментар до статті в британській газеті. Він стверджував, що живе в Києві та був на протестах на Майдані.

"Фашисти прийшли до нас знову через 70 років після Другої світової війни. Я не хочу цього майбутнього для України", - писав він.

Зазначається, що обліковий запис вів працівник ГРУ. При цьому він використовував фото Костянтина Ярошенка, який відбуває покарання у в'язниці США за контрабанду наркотиків.

27 лютого, під час захоплення парламенту в Криму, російські спецслужби створили чотири групи в Facebook і ВК, щоб спонукати кримчан підтримати відділення від України.

У звіті також говориться, що для військових, які використовували фейкові акаунти, була створена методичка. Там радили не використовувати особисті фотографії.

За підсумками операції фейкові групи отримали майже 200 000 переглядів на Facebook тільки 27 лютого. Той же контент був перевиданий в інших групах на Facebook, ВКонтакте і в LiveJournal.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus