USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Саміт у Саудівській Аравії показав тріщину у відносинах Китаю та РФ, – ISW

8 Серпня 2023 08:41
На саміті в Джидді (Саудівська Аравія) стало очевидним посилення розбіжностей Пекіна з Москвою щодо врегулювання повномасштабної війни РФ проти України в російських інтересах.

Аналітики Інституту вивчення війни у своєму звіті нагадали, що на зустрічі представники Китаю прагнули показати, що вони не Росія і були конструктивними. На думку європейських дипломатів, це показало посилення ізоляції РФ у світі.

Водночас делегація з Китаю заявила про свою готовність взяти участь у наступній зустрічі в аналогічному форматі, яка, ймовірно, також буде без участі Росії.

При цьому джерела в Росії заявило, що РФ відкинула китайський «мирний план» по Україні з 12 пунктів від лютого 2023 року. Водночас деякі китайські еліти «таємно висловлюють своє невдоволення щодо дій російського керівництва» по врегулюванню війни в Україні.

На думку експертів, все це підтверджує попередні оцінки ISW про те, що Китай не повністю підтримує Росію у питанні України. Крім того, відносини Москви та Пекіна не є «партнерством без обмежень», як того бажають у Кремлі.

5-6 серпня у Саудівській Аравії відбулися переговори щодо мирного врегулювання війни РФ проти України. У заході брали участь представники понад 40 держав, однак РФ на нього не запросили.

За словами керівника Офісу президента України Андрія Єрмака, РФ «не могла собі уявити, що вона не буде присутня» на саміті Саудівській Аравії. На його думку, цей саміт один з найбільш масштабних, потужних, дипломатичних зустрічей за останній час.

У РФ захід викликав обурення. Офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова вибухнула новою тирадою про війну в Україні. Захарова заявила, що саміт в Росії «взяли до відома» і сподіваються, що «однодумці по БРІКС та інші партнери» поділяться з Москвою враженнями про цю зустріч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 8 Серпня 2023 22:00
Тектонічний зсув у стосунках. Тріщина настільки велика, що в неї може провалитись декілька Україн, а Україна, між іншим, найбільша країна Європи!
Клава Показати IP 9 Серпня 2023 02:20
тріщина розміром з тріщиною у кобили.. Схід - справа тонка.. Пригадайте спровоковану росіянами авіакатастрофу українського лайнера в ірані, під час вояжу нашого лідера.. непомітно ніяких просувань..
Так Показати IP 10 Серпня 2023 12:46
Комуністичний Китай погодиться на тріщину з тоталітарною варварською росією якщо йому загрожуватиме перспектива втрати політичну незалежність
як завше дурять Показати IP 13 Серпня 2023 12:27
а чому відсутня інформація про результати саміту. Нам говорять що прийнята формула Зеленського, а на справді розглядалися дві інші - китайська, 12 пунктів і арабська - багато в чому схожі і сильно відрізняються від формули Зеленського. І Єрмак, від української сторони, погодився на ці формули разом з іншими представниками країн-учасниць. До речі, чомусь, українські ЗМІ були відсутні на цьому форумі. А посада Єрмака, представника офісу президента, не відповідає рівню для участі в таких міжнародних самітах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus