USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

СБУ затримала агента РФ, який працював на ФСБ, сподіваючись отримати квартиру в Криму

4 Лютого 2023 10:56
Контррозвідка Служби безпеки викрила глибоко законспірованого агента фсб в Одесі.

Ним виявився колишній військовий, який ще з 2010 року контактував з російською спецслужбою, а з 2020-го – почав активно збирати розвіддані про заходи бойової підготовки Збройних сил України на території південного регіону, повідомляють в СБУ.

Особливу увагу звертав на хід міжнародних військових навчань в акваторії Чорного моря і тренувань сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах, зокрема бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів «Джавелін».

Також він намагався відслідковувати надходження в Україну військової продукції і товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

Співробітники СБУ задокументували факти розвідувально-підривної діяльності ворожого агента і встановили його російських кураторів.

На завершальному етапі спецоперації контррозвідники Служби безпеки затримали поплічника агресора.

Читати ще: Зливали позиції ЗСУ та вербували інформаторів: в Україні затримали агентів Кремля

За даними слідства, зрадником виявився місцевий житель, який у 1990 році закінчив Костромське вище командне училище за спеціальністю «Хімік-розвідник». Потім до середини 90-х проходив службу в штабі Одеського військового округу та звільнився у званні капітана.

Після цього пішов у бізнес і відкрив у середмісті обласного центру магазин з продажу спортивного спорядження. Крім цього, промишляв контрабандою відповідної продукції з рф. Таким чином він потрапив у поле зору російської спецслужби.

Під час чергового перебування на території рф його завербував кадровий співробітник управління фсб в Курській області. Саме він до повномасштабного вторгнення відпрацьовував своєму агенту завдання зі збору розвідінформації на користь країни-агресора.

Для комунікації використовували закриті канали електронного зв’язку. Також агент передавав розвідувальні звіти під час особистих зустрічей в рф.

Читати ще: СБУ затримала депутата від ОПЗЖ, який працював на російську розвідку в східних регіонах України

За виконання ворожих завдань зрадник сподівався отримати допомогу від окупантів щодо відчуження на його користь об’єкта нерухомості вартістю $200 тис. у тимчасово окупованому Криму.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Розглядають питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus