USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

«Сектор військових поховань у Гаразджі має стати пантеоном українських героїв», – Веніамін Туз

17 Лютого 2023 15:46
У Луцькій міській раді триває робота над створенням сектора військових поховань на міському кладовищі в селі Гаразджа.

15 лютого виконавчий комітет оголосив Всеукраїнський відкритий архітектурний бліц-конкурс на кращу концепцію його облаштування. Про це інформують у міськраді.

Сектор займатиме територію площею 1,28 га і за задумом має стати місцем останнього спочинку і для загиблих при виконанні бойових завдань захисників України, і у випадку їх смерті вже після повернення до мирного життя. Заплановано, що тут ховатимуть також співробітників правоохоронних органів, ДСНС, які загинули, виконуючи службові обов’язки.

Тому сектор треба належним чином облаштувати, а для цього потрібні свіжі ідеї. Які саме – розповів директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради, головний архітектор Веніамін Туз.
Потреба у створенні належного місця поховання загиблих захисників України виникла ще в 2014 році, зазначив Веніамін Туз. Про це, зокрема, клопотали військове керівництво та громадські організації, оскільки серед учасників АТО було багато волинян і жителів Луцької громади.

Щоправда, довгий час увагу акцентували на реконструкції з цією метою меморіального комплексу «Вічна Слава». Однак втілення такої ідеї на практиці, по-перше, забрало б дуже багато часу, адже меморіал є пам’яткою національного значення, і щоб почати його реконструкцію, довелося б пройти багато тривалих процедур. А головне – так і не було знайдено ключової ідеї, як змінити радянський дух меморіалу. Тому Луцька міська рада пішла іншим шляхом: для поховань придбали нову ділянку, яку потрібно зробити пантеоном українських героїв.
«Нам хотілося б, щоб нарешті з’явилося таке місце – українське, з українськими символами, – пояснив Веніамін Туз. – Але це простіше зробити з нуля, коли є земельна ділянка, ще й такої великої площі, аніж пробувати пристосувати радянські моменти меморіалу під теперішні реалії. Скажімо, зірку поміняти на тризуб – це не буде означати, що ми щось змінили. Потрібно зробити так, щоб сектор військових поховань став місцем справді українського спадку, українського характеру».
«Ми розуміємо, що нам треба не просто продовжити Алею почесних поховань, а зробити місце, яке потім буде слугувати своєрідною точкою виховного характеру, – додав він. – Тут можуть проводити військові церемонії з нагоди урочистих дат, збиратиметься велика кількість людей, підніматимуть прапор. Відповідно, сектор стане не просто місцем поховання, а своєрідним пантеоном наших героїв, місцем вшановування всіх загиблих, які віддали життя, і були волинянами чи лучанами».

Бліц-конкурс триватиме з 20 березня до 21 квітня. Положенням про конкурс передбачено призовий фонд у розмірі 180 000 грн.

Перша премія – перше місце – 80 000 грн.

Друга премія – друге місце – 60 000 грн.

Третя премія – третє місце – 40 000 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus